Wpis z mikrobloga

Kojarzycie te oszustwa, gdzie piszą do was jakieś randomy na whatsappie i oferują pieniądze za wykonanie kilku prostych zadań? Właśnie dostałem w ten sposób 60 złotych ale chcą żebym im teraz wysłał 70 dla wypełnienia kolejnego zadania xD
#oszukujo #oszustwo #scam
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nabrzmialy: własnie zostałeś słupem. Lepiej oddaj to spowrotem i serio Ci mówie. Sprawdz, od kogo dostałeś ten przelew. Od randoma jakiegoś, moze sie uda Ci z nim skontaktowac, bo jak pojdzie na policje to masz ciepło :)
  • Odpowiedz
  • 1
@fakeman: dzięki za polecenie i radę. Myślałem, że oszukam scamerów, ale faktycznie nie ma co ryzykować problemów dla 60 złotych. Niestety mam za mało informacji żeby im zaszkodzić, a poza tym na pewno działają spoza Polski, bo piszą, używając tłumacza. Jedyne co mam, to imię i nazwisko gościa, od którego dostalem kasę.
  • Odpowiedz
@nabrzmialy: sprobuj gościa znaleźć po FB/Insta (z dancyh przelewu), może się uda ustalić i poinformować, ze został słupem a może stracić jeszcze dużo więcej pieniędzy. ja tak raz zrobiłem i chłop mi dozgonnie dziękował. U mnie było inaczej, bo chłop wysłał pieniądze do jakieś randomowej komendy policji w kraju, do której numer był publicznie dostępny w internecie (wiedziałem ze to scamerzy, więc podałem taki :D). Chłop miał szczęscie, bo pewnie
  • Odpowiedz