Wpis z mikrobloga

Cześć. Są dwa laptopy Dell Alienware Aurora 16 w identycznej specyfikacji, tylko jeden ma dołożone 32gb ramu przez X-kom. Dziwna sprawa, że wersja z większą ilością ramu jest 600zl tańsza. Rozmawiałem z konsultantem w sklepie i wciskał mi, że to wynika z tego, że ten dołożony ram był kupiony jak były niższe ceny ramu czy coś takiego. Natomiast na czacie xkomu dowiedziałem się że jedyną różnica w tych lapakch poza ramem to gwarancja door to door/standardowa gwarancja X-kom. Poza tym ceny mogą się różnić z wielu powodów xd.

#komputery #zakupy #laptopy #xkom #sklepyinternetowe
m4rin3spl - Cześć. Są dwa laptopy Dell Alienware Aurora 16 w identycznej specyfikacji...

źródło: scaled_1000024665

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@m4rin3spl: Róźnica jest zdaje się taka, że jak coś ci się zepsuje w tym z dołożonym ramem to będzie naprawiany przez wewnętrzny serwis x-kom, a tak to masz gwarancję della door 2 door, która w tym modelu, który ma dołożony ram nie obowiązuje bo sprzęt został zmodyfikowany przez dołożenie ramu ale nie przez producenta.
  • Odpowiedz
na czacie xkomu dowiedziałem się że jedyna różnica w tych lapakch poza ramem to gwarancja

@m4rin3spl: jak porównać warunki gwarancji Dell vs X-kom, to się robi 'aż' różnica, a nie 'jedynie' różnica - i za to się płaci kilka stówek extra
  • Odpowiedz
  • 0
@henkgreen: @JestemKrzysio właściwie to niezależnie czy jest to gwarancja door to door czy X-kom, to taka podstawowa gwarancja dwuletnia chroni mnie w razie awarii sprzętu. W przypadku door to door całą odpowiedzialnością jest obarczony Dell, a w przypadku gwarancji X-kom, to w ich obowiązku jest naprawić sprzęt, a jak to zrobią to już mnie nie interesuje. Z mojego punktu widzenia nie widzę minusów gwarancji X-kom, ale może coś nie
  • Odpowiedz
  • 0
Zresztą w X-komie pospolitą możliwością jest rozszerzenie ramu czy dysku w laptopie i zazwyczaj ten upragde wiąże się z większym kosztem, a nie mniejszym. A ingerencja w gwarancję sprzętu jest zawsze taka sama.
  • Odpowiedz
@m4rin3spl: Nie wiem czy przypadkiem jeśli chodzi o serię alienware to gwarancja della nie jest realizowana on-site czyli jak coś się zepsuje to przyjeźdza technik do ciebie do domu i diagnozuje i naprawia na miejscu ale to byś musiał się podpytać na infolinii della dla pewności, no i to by się zgadzało z tym co napisał @JestemKrzysio , że za taką możliwość ten laptop jest droższy kilka stówek. Prócz
  • Odpowiedz
  • 0
@henkgreen: dzięki wielkie za komentarz w temacie. Za wiele nie można się dowiedzieć, jak wyglądaja szczegóły gwarancji dla konkretnego modelu ze sklepu. Natomiast znalazłem artykuł x komu, gdzie jest napisane, że produkty z serii Alienware objęte są planem Premium Support, który właśnie ma taką opcję wezwania technika do domu. Czy jest mi takie coś potrzebne? Zdecydowanie nie. Z mojej perspektywy gwarancja x komu wydaje się być wystarczająca i bezpieczna.
  • Odpowiedz
en laptop jest droższy kilka stówek. Prócz tego serwis autoryzowany dell v

@m4rin3spl: ale wymiana dysku i RAMu nie powoduje anulowania gwarancji d2d. Wiadomo - że sam jesteś odpowiedzialny za te części które tam wsadzasz i za potencjalne uszkodzenia przy całej operacji (może dlatego Xkom podkreśla, że to oni robudowali) i najlepiej zostawić oryginalne elementy, ale co do zasady nadal masz d2d della.
  • Odpowiedz
@m4rin3spl: plomb już baaardzo dawno się nie stosuje.
Może jakieś Januszexy jeszcze stosują. Częściej są też na radiatorze CPU,GPU umieszczane, ale ładnych parę lat nie widziałem innych, np. od producenta, na laptopie.
  • Odpowiedz
  • 0
@FxJerzy: akurat nie laptop dla mnie, a potencjalny użytkownik nie jest zaprawionym graczem, więc szukanie topowego laptopa pod względem cena/wydajność w tej półce cenowej nie było głównym kryterium. Już taki dobraliśmy, taki się podoba i całkiem rozsądną opcja w tych pieniądzach się wydaje.
  • Odpowiedz
całkiem rozsądną opcja w tych pieniądzach się wydaje

@m4rin3spl: No recenzje 3/5 w porywach

Lenovo Legion Pro 5-16 - dobre chłodzenie, sztywna obudowa, bardziej premium niż Dell. Z fabryczną kością 1x16GB i wolnym slotem na kolejną. Dużo lepsza matryca IPS, grafika nowsza o generacja 8GB zamiast 6GB. Jedyne co lepsze to Dell ma baterię 96 Wh.
  • Odpowiedz
@majk3l:

W tym wypadku powoduje, bo sklep nie sprzedaje wersji producenta tylko postanowił sam rozbudować ten laptop o dodatkowy ram w związku z czym to on bierze na siebie odpowiedzialność za potencjalną naprawę (czy raczej serwis z którym mają podpisaną umowę) o czym zresztą informuje w specyfikacji na stronie. Miałem podobną sytuację w tym sklepie kilka lat temu jak kupowałem legiona - wersja producenta (z 8gb ram) i gwara lenovo
  • Odpowiedz
  • 0
@FxJerzy: model który wysłałeś jest z rtx 5060 i kosztuje 6000zł. W takiej cenie zgadzam się, że jest to średni wybór. Dlatego pytam się tutaj o tę ofertę z rtx 5050 i 32gb ramu w cenie 4900zl. Moim zdaniem w takiej specce to jest okazyjna cena.
  • Odpowiedz
@m4rin3spl: no jak nie ma dużego popytu to cena spada, jakościowo jeśli chodzi o obudowę ok, co do chłodzenia bym od razu Grizzly KryoSheet / Honeywell PTM7950 montował zamiast pasty.
  • Odpowiedz
@henkgreen ma rację - przy zakupie RAM rozbudowanego przez sklep tracisz gwarancję producenta i zostaje Ci gwarancja sklepu. X-kom często tak robi i łapie w sidła nieświadomych klientów, ale na czymś trzeba zarabiać. Dodatkowo dochodzą inne kwestie:
- nie wiesz, jaki RAM Ci włożyli (może być gorszej jakości)
- masz rozplombowane opakowanie i nie możesz się do tego przywalić, bo świadomie wybrałeś wersję z rozbudowanym przez sklep ramem
- nie wiesz,
  • Odpowiedz