Wpis z mikrobloga

Nie do końca się z tym zgadzam, że jest to useless bo Microsoft swoje narzędzia z pakietu office 365 mocno optymalizuje i integruje z Edge. Jak masz używać coś opartego na chromium to dobrze, że masz wybór między młotkiem a kowadłem bo na czystym chromium wiele usług nie działa prawidłowo. Firefox/Chromium do przeglądania a Edge I Chrome do dedykowanych aplikacji. Przeglądarki można traktować po prostu jak aplikacje i nie trzeba robić wszystkiego
  • Odpowiedz
Nie do końca się z tym zgadzam, że jest to useless bo Microsoft swoje narzędzia z pakietu office 365 mocno optymalizuje i integruje z Edge.

@nameisnull: A jesteś pewien, że nie wystarczy zmienić useragenta w firefoxie na edge? xD

Edge I Chrome do dedykowanych aplikacji. Przeglądarki można traktować po prostu jak aplikacje i nie trzeba robić wszystkiego w jednej, fantastycznie że że wybór, wybierz wszystkie :)

@nameisnull: ja
  • Odpowiedz
@Kryspin013: z User Agent to mnie zaskoczyłeś, że taki argument wyciągnąłeś tym bardziej, że to różne silniki przeglądarek. Jestem przekonany, że wiesz, że przeglądarki maja swoje silniki, obsługę kodeków, API systemowych i choćby DRM, akceleracji itp. nagle Netflix nie zadziała na 4K Bo zminisz user agent w FF na Windows + Edge, mapy Google również nie przyspiesza renderingu a YT jest na tyle sprytny, że dalej zrobi start lag w
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Sory bo błędnie odczytałem wiadomość odnośnie MSO. Ja też jestem tego zdania i nie używam zwykle MSO ale ostatnio trafiła mi się do obsługi firma, która podesłała xlsm przepakowaną makrami i nic poza MSO sobie z tym nie radzi.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: z User Agent to mnie zaskoczyłeś, że taki argument wyciągnąłeś tym bardziej, że to różne silniki przeglądarek.

@nameisnull: to z praktyki ci piszę. Microsoft w kontekście office online został kiedyś przyłapany na wysyłaniu do klienta zupełnie innego kodu jak miałeś inną przeglądarkę niż Edge. Dosłownie wystarczyło zmienić user agenta w dowolnej przeglądarce i zaczynało ci to szybko banglać.

Google miało to samo np z youtubem, że zdupy
  • Odpowiedz