Wpis z mikrobloga

kiedy do tych linuksiarzy z sekty linuchowej dotrze, ze nie kazdy korzysta z pc jako maszyny do przegladania internetu i ze na linucha nie dziala 99% profesjonalnego software i sterownikow XDDDDDDD ta mafia linuksowa to naprawde rak jakich malo, codzienny spam linuchem i jaki to on super - no tak jak przegladasz vikop w firefoxie i z aplikacji potrzeba ci kalkulator to tak, ale w kazdym innym przypadku nie. naura

#linux #to #gunwo #sektalinuksowa
gerwazy-oko - kiedy do tych linuksiarzy z sekty linuchowej dotrze, ze nie kazdy korzy...

źródło: obraz

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

niech linuch ogarnie kwestie software, sterownikow

@gerwazy-oko: niech apple ogarnie kwestie software, sterowników - jak to jest że podpinam kierownicę do maca i mi nie działa, no niedorzeczne. No i gdzie gierki, halo?

co to w ogóle za pokrętna logika xD czemu to "linux" ma coś ogarnąć, jakby to w ogóle była jakaś firma, może jeszcze walczy o udziały na rynku? Microsoft rozumiem ci pisze sterowniki do każdego urządzenia na windowsa? Tym
  • Odpowiedz
@gerwazy-oko: masz logo windowsa w awatarze i robisz oddzielny wpis na temat, o który można spokojnie nie dać j-----a. Mnie linuch nie interesuje za bardzo poza steamdeckiem i nawet nie widzę takich wpisów. To trzeba szukać samemu i przeżywać. Coś z Tobą mordo nie tak jest xd
  • Odpowiedz
Czyli nie działa Photoshop, League of Legends i co jeszcze właściwie?

@wstanczyk: Substance Painter. A przynajmniej w tamtym roku jak próbowałem to nie działał.

Produkty Autodesk też chyba nie działają. To mało?
  • Odpowiedz
@gerwazy-oko: śmieszy mnie przytyk w stronę sterowników. Zaraz po zainstalowaniu Minta czy ubuntu dostaję komunikat, że system sam dodał wrzystkie drukarki w sieci, sterowniki karty graficznej wybieram sobie z panelu ustawień - inne sterowniki też tam są. Pojawiła się aktualizacja BIOSu, oprogramowania sprzetowego - dostaję komunikat - chcesz zainstalować? Jedyny trochę bardziej skomplikowany proces, to instalacja sterowników skanera w Brother DCP-j125 musiałem pobrać sterownik ze strony producenta

Natomiast w Windowsie,
  • Odpowiedz
  • 1
śmieszy mnie przytyk w stronę sterowników.

@mariecziek: no to niech cie nie smieszy bo ja nie mowie o sterownikach do karty graficznej czy cpu tylko do jakiegokolwiek sprzetu po za tym, pokaz mi sterowniki do access virus ti desktop na linucha i skonczcie juz ta jalowa dyskusje jak juz mowilem wyzej linux nadaje sie jak jedyny twoj cel to ogladanie smiesznych obrazkow na vikop pe el do kazdego innego zastosowania
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Linux:
- chcesz coś zrobić ? Terminal, GUI mało kiedy istnieje.
- chcesz coś zrobić ? Wpisz hasło roota. W windowsie wyłączasz UaC po 1 logowaniu i działa.
Jakoś komp nie pada od tego xd

Windows może i się wiedzą, ma telemetrię, z-----e się. Ale wszystko jest dostępne. Widzisz
  • Odpowiedz
Substance Painter. A przynajmniej w tamtym roku jak próbowałem to nie działał.

Produkty Autodesk też chyba nie działają. To mało?

@kptDoopa: Czyli generalnie problem jest dla wąskiej grupy zawodowej, która akurat jest zmuszona z jakiegoś powodu do korzystania z produktów autodesk, czy adobe, albo tych co muszą grać w lola.

Przecież o tym właśnie pisałem - te niedziałające aplikacje, to jest bardzo niszowy problem, a nie dealbreaker dla większości.
  • Odpowiedz
@wstanczyk: k---a,xd nic na tym głównie nie działa albo nieistnieje, co roku wracam na jakąś dystrybucję i za każdym razem to samo. Na windowsa aplikacje dostępne od strzała exe. Poszukaj w google, Pobierz, zainstaluj i zapomnij, Linux wieczna zabawa w terminalu, ciągle coś niedostępne, ciągle brakuje bibliotek c--j wie czego. Dziś o tyle łatwiej że wklejasz do czata to ci wyplul ten syf i wklejasz odpowiedź.

Zgadzam się z tezą,
  • Odpowiedz
k---a,xd nic na tym głównie nie działa albo nieistnieje, co roku wracam na jakąś dystrybucję i za każdym razem to samo. Na windowsa aplikacje dostępne od strzała exe.

@TakiSeLogin: xdddd

To zapytaj w końcu o pomoc kogoś, kto cokolwiek ogarnia z komputerami. Pewnie próba uruchamiania na siłę plików exe na linuxie mogła cię zgubić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A instalacja zdecydowanej większości aplikacji na linuxie wygląda
  • Odpowiedz
cały substance suite działa, a przynajmniej wersje ze steama. pracuję już tak ze dwa, może trzy lata i wszystko hula tak samo jak na windowsie.

@janoosz-tracz: A to ja nie mam wersji ze steama tylko kupioną jeszcze przed adobe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
- chcesz coś zrobić ? Terminal, GUI mało kiedy istnieje.

@niebadzogrem: GUI jest prawie do wszystkiego, jak chcesz, ale często ludzie wolą używac terminala, bo wygodniej.

- chcesz coś zrobić ? Wpisz hasło roota. W windowsie wyłączasz UaC po 1 logowaniu i
  • Odpowiedz
@gerwazy-oko Ja chciałem kiedyś zacząć używać linuxa ale autocad nie działa, teams nie działa. Zacząłem ostatnio konfigurować komputer pod smart home to przez 3h z chatem gpt i gemini próbowałem uruchomić bo wyskakiwał błąd z KVM. Ehh muszę to spróbować znowu jak znajdę z 10h wolnego.
  • Odpowiedz
To zapytaj w końcu o pomoc kogoś, kto cokolwiek ogarnia z komputerami. Pewnie próba uruchamiania na siłę plików exe na linuxie mogła cię zgubić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@wstanczyk: eee przeciez napisalem o dostepie exe na windows... chyba cie czytanie ze zrozumieniem przeroslo.

A instalacja zdecydowanej większości aplikacji na linuxie wygląda tak, że wpisujesz nazwę aplikacji i klikasz przycisk "zainstaluj". Szkoda, że cię przerosło ( ͡
  • Odpowiedz