Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z konfliktem rodzinnym i wezwaniem na policję?
Sprawa wygląda tak. Od dwóch lat ja i moja siostra jesteśmy w konflikcie z kuzynką. Moja siostra i ja niedawno gadaliśmy z kuzynki szwagierką na temat sytuacji w rodzinie. Jestem pewien, że szwagierka coś nagadała tej kuzynce, pewnie dodała od siebie.

Trzy dni temu do siostry zadzwonił ktoś z policji, że ma się ze mną wstawić w charakterze świadka na policję. Na 99% chodzi o kuzynkę bo ostatnio moja siostra rozmawiała z jej szwagierką, i kuzynka do mojej siostry z pretensjami, że moja siostra ją o coś tam pomawia i będziemy na policji się tłumaczyć z tego.

1. Skąd policjant miał nr telefonu do siostry? To nie podlega pod naruszenie RODO? Nie powinno być wezwania na piśmie? Siostra zweryfikowała wezwania i tak, jesteśmy wzywanie ale sposób przekazania wezwania typu: "proszę stawić się z siostrą" trochę kiepski.

2. Jak zeznawać i bronić się, że rozmawiałem z moją siostrą to co mówić? Nie pamiętam czego dotyczyły rozmowy, nie przypominam sobie. To prywatna rozmowa między mną, a siostrą?

Nie mówić w stylu: to nie prawda, tak nie było, nie mówiłem tego?

Policja i sądy zajmują się takimi sprawami rodzinnymi, plotami typu ktoś w prywatnej rozmowie powiedział o kimś: jebnięty, pije a-----l, leczy się?

#policja #prawo #sady

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@mirko_anonim: może tak być że kuzynka złożyła zawiadomienie o groźbach lub pomawianiu i wtedy policja wyjaśnia sytuację i nie muszą ci dawać na piśmie bo na razie nie jesteś ani podejrzanym ani sprawcą. Skończy się na złożeniu wyjaśnień i pouczeniu przez dzielnicowego. Jak było by coś na grubo dostał byś pismo z paragrafem i twoją rolą.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: afaik policja moze wezwać telefonicznie lub wysyłając patrol w ważnych sprawach nie cierpiących zwloki. Ale aby używali takeigo protokołu bo ktos powiedizal cos złego o siostrze czy kimś innym?
Inna sprawa że może kuzynka cos nakłamała ze grozi jej śmierc? Bo nie podałeś szczegółów o co poszło ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Swoją drogą weź pomysl. Policja ma dostępy do różnych rzeczy w tym i do
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @wytrwały-szermierz-78 @sberatel @Rudz1elec

generalnie o obmawianie czy tam pomawianie, mówiliśmy tej szwagierce, że tamta się leczy u psychiatry i kilka razy widzieliśmy ją pijącą a-----l jak była z dziećmi, pewnie sobie coś uroiła, że gadamy o niej alkoholik i poleciała na policję

wezwanie policjant ustalił dopiero na 19 grudnia więc to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: policja to służby, oczywiście ze moga sobie wziąć numer jeśli potrzebują.

Poczytaj sobie jakie prawa ma świadek a jakie prawa ma podejrzany. Albo idz do prawnika jeśli chcesz rady prawnej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wytrwały-szermierz-78:

generalnie o obmawianie czy tam pomawianie, mówiliśmy tej szwagierce, że tamta się leczy u psychiatry i kilka razy widzieliśmy ją pijącą a-----l jak była z dziećmi, pewnie sobie coś uroiła, że gadamy o niej alkoholik i poleciała na policję

@mirko_anonim: przy takich założeniach to bym sie spodziewał zupełnie innej sprawy. Gdzie tu niby jest przestępstwo? Jak już to będą pytać czy naprawdę była pijana
  • Odpowiedz