Wpis z mikrobloga

Producenci piw się zbuntowali i dzięki luce w prawie szklane butelki zwrotne będą w starym systemie (paragon). Z jednej strony nie będzie tzw. turystyki kaucyjnej jak w przypadku Austrii, do której przyjeżdżali Niemcy żeby oddać szklane butelki zwrotne po piwie, które w Austrii wynoszą 25 centów kaucji, a w Niemczech 8 centów kaucji. #austria #ekologia #kaucja #niemcy #systemkaucyjny
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adi1996: Jak piłem p--o to robiłem turystykę kaucyjną między Kauflandem, a Biedronką. Kupowałem piwko w Kauflandzie płacąc 0,50 kaucji, a oddawałem puste butelki w Biedronce po 1,00.
Kupując Kasztelana w Kauflandzie w promocji typu 10 + 10 po 1,75 za butelkę doliczając 0,50 zysku na różnicy kaucji piwko wychodziło po 1,25 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@19ludwik91: raczej to zależy, np. biedronka sprzedaje też za granicę i niektóre etykiety są dwujęzyczne, oznaczenie: Zálohované, czyli zagraniczna kaucja, więc kupując u nas bez naliczonej, można było pewnie wywieźć tam i oddać.

Ale ze szklanymi wielorazowymi to niekoniecznie ma znaczenie, bo gruba szklana ma swoją wartość. Jak sklep sprzedaje grubą jako bezzwrotną, to zwyczajnie wlicza koszt butli w cenę, więc musiał też więcej zapłacić producentowi.

Wyraźnie widoczne było
  • Odpowiedz