Wpis z mikrobloga

Mam p------y pomysł, chciałbym zakumulować się z wroną czy innym krukowatym. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie odnośnie tego jaki karmnik/karmę kupić ale tak żeby nie przyłaziły żadne gołębie? Ktoś ma może jakieś doświadczenie w takiej kwestii?
Mieszkam w bloku, mam balkon.
#ptaki #wrona #wrony
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a nie ma jedzenia którego gołębie nie zjedzą a wrony tak?

@a665321: Niezbyt. Gołębie żrą wszystko.
Pomysł ze sztucznym krukiem może się sprawdzić, ale wcale nie musi.
Inna sprawa, że jeśli wystawisz pokarm dla krukowatych, to gołębie mogą wcale nie podlecieć o ile krukowate szybko zorientują się w sytuacji. Ale może być też tak, że zanim krukowate się połapią, to gołębie zdążą się już
  • Odpowiedz
  • 0
@paramyksowiroza balkon mam parę metrów od drzewa na którym często przesiadują. No i właściwie nie chce go oswajać per se żeby mi jakieś łamigłówki rozwiązywał lub przylatywał na zawołanie, po prostu żeby sobie przylatywał częściej :)
  • Odpowiedz
@a665321: To tak nie działa. U krukowatych bardzo istotny jest tzw. mechanizm wdrukowania, więc pełnosprawny ptak nie będzie rozwiazywał za Ciebie sudoku ;)
Gdybyś (mówię przykładowo) znalazł wronę ze złamanym skrzydłem, wyleczył ją u siebie w domu, to może miałbyś szansę na to przylatywanie na zawołanie.
O bardziej skutecznym sposobie nie będę wspominał, ale taki też jest.

Wykładanie jedzenia, gdy konkretny ptak to obserwuje oczywiście spowoduje, że ptak od razu podleci, gdy nie
  • Odpowiedz