Aktywne Wpisy
kaszaamanna +2066
Niestety ten wpis jest najgorszy ze wszystkich ale czuję się zobowiązany dla użytkowników którzy nas wspierali aby dokończyć historię..
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
źródło: image_picker_45AC021C-D8A9-4C7C-827A-BAC7D3D7FC96-10832-0000012E030976FA
Pobierz
nie_umiem_inwestowac +401
źródło: 1000005415
Pobierz

#krakow #nowahuta
https://wodociagi.krakow.pl/pl/jakosc-wody/skad-mam-wode
https://wodociagi.krakow.pl/pl/jakosc-wody/jaka-mam-wode
Zależy, w której części Nowej Huty mieszkasz, to możesz mieć źródło z ZUW Dłubnia, a
Weź sobie kup zwykły dzbanek węglowy (tylko do niego się zimnej nalewa, nie gorącej) filtrujący.
Ja mam tylko kadm, resztę w normie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@Derpinardus: @matsd @Serghio @kasiknocheinmal Niestety Dłubnia, budynek stary (zabudowa nad pl. centralnym. Zobaczę na te filtry, dzięki!
Wapń szkodliwy
To znaczy mam filtr sznurkowy i węglowy pod zlewem w kuchni.
Filtr sznurkowy, aby wstępnie zatrzymać jakieś zanieczyszczenia ze starych rur, rdzę, piasek, muł.
Węglowy do jakiś zanieczyszczeń mechanicznych, większych niż 10 um, chloru i substancji organicznych, aby nieco poprawić smak i zapach wody przeznaczonej do bezpośredniego picia i gazowania w
Mi chodziło raczej o to, co on ma w tej wodzie poza wapniem i że zapewne nie wszystko jest tym, co się powinno pić. Dlatego filtr węglowy do tej wody przeznaczonej do spożycia.
@kasiknocheinmal: przeważnie w zestawie jest mineralizator, który wzbogaca tę wodę z powrotem w cenne minerały
@kasiknocheinmal: jprdl jak można nazwać wodę "agresywną" xD
Robi czystą wodę. Z filtra RO wychodzi czyste H2O.
Brakiem minerałów też zbyt przejmować się nie należy - bo osoby które kranówki nie piją wcale nie mają ich braków. Gdybyśmy żyli tylko o wodzie kranowej i suchym chlebie, to może wtedy byłby to realny problem. Przy normalnej diecie picie wody z filtra RO
@Atreyu: normalnie, jak się jest chociaż minimalnie zorientowanym w temacie, to można. Wody demineralizowane są agresywne dla materiałów, z którymi mają kontakt. Są nawet do tego normy, m. in. PN-EN 206-1+A1:2016-12 oraz PN-C-04609:1972 (wybacz, ale wszystkich podawać nie będę, bo nie pamiętam już numerków). Chciałeś wyśmiać, a z siebie samego zrobiłeś ćwierćinteligenta.
Nie pytałeś o to, czego komu brakuje, wyśmiałeś fakt określania wody jako agresywnej. Rozumiem, że woda, która trafia z odwróconej osmozy po przyłączeniu filtra zaraz za przyłączem nie przechodzi wcale przez dalszą część instalacji? Co do braków minerałów w organizmie - w zdrowej diecie spoko. Ale jeśli ktoś pije samą kranówkę i kawę/herbatę, to ma prostą drogę (wiesz jak działa przepływ jonów