Wpis z mikrobloga

Wy też macie taką syfiastą wodę z kranu? Nie dość że tak mętna że aż nieprzejrzysta to po zaschnięciu na powierzchni zostawia osad (mam czarną armaturę, umywalkę, brodzik) wszystko w białym nalocie... to normalne?
#krakow #nowahuta
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SPLASHY: pewnie wapń, pytanie jakie masz rury po drodze, nowy budynek czy stary?
Weź sobie kup zwykły dzbanek węglowy (tylko do niego się zimnej nalewa, nie gorącej) filtrujący.

Ja mam tylko kadm, resztę w normie ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@SPLASHY: no to kwestia rur od wyjścia z zakładu uzdatniania wody do kranu odbiorcy końcowego, ZUW Dłubnia oczyszcza dobrze. Za to po drodze macie ładne kwiatki, bo o ile wodociągi wymieniały wszystko, co należy do nich, to od przyłącza do kranu odbiorcy wymiana materiałów sieci zależy od zarządcy budynku. Lata temu pobierałam tam próbki do magisterki. Kupuj filtr dzbankowy ogólnie, bo nie sądzę, żeby coś się zmieniło ;)
Wapń szkodliwy
  • Odpowiedz
@SPLASHY: Też mieszkam w pobliżu.

To znaczy mam filtr sznurkowy i węglowy pod zlewem w kuchni.
Filtr sznurkowy, aby wstępnie zatrzymać jakieś zanieczyszczenia ze starych rur, rdzę, piasek, muł.
Węglowy do jakiś zanieczyszczeń mechanicznych, większych niż 10 um, chloru i substancji organicznych, aby nieco poprawić smak i zapach wody przeznaczonej do bezpośredniego picia i gazowania w
  • Odpowiedz
@Serghio: odwrócona osmoza jest zła, bo robi ci agresywną wodę, która wypłukuje minerały, nie ma się co w to bawić w ogóle.
Mi chodziło raczej o to, co on ma w tej wodzie poza wapniem i że zapewne nie wszystko jest tym, co się powinno pić. Dlatego filtr węglowy do tej wody przeznaczonej do spożycia.
  • Odpowiedz
odwrócona osmoza jest zła, bo robi ci agresywną wodę, która wypłukuje minerały

@kasiknocheinmal: przeważnie w zestawie jest mineralizator, który wzbogaca tę wodę z powrotem w cenne minerały
  • Odpowiedz
odwrócona osmoza jest zła, bo robi ci agresywną wodę

@kasiknocheinmal: jprdl jak można nazwać wodę "agresywną" xD

Robi czystą wodę. Z filtra RO wychodzi czyste H2O.

Brakiem minerałów też zbyt przejmować się nie należy - bo osoby które kranówki nie piją wcale nie mają ich braków. Gdybyśmy żyli tylko o wodzie kranowej i suchym chlebie, to może wtedy byłby to realny problem. Przy normalnej diecie picie wody z filtra RO
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: jprdl jak można nazwać wodę "agresywną" xD

@Atreyu: normalnie, jak się jest chociaż minimalnie zorientowanym w temacie, to można. Wody demineralizowane są agresywne dla materiałów, z którymi mają kontakt. Są nawet do tego normy, m. in. PN-EN 206-1+A1:2016-12 oraz PN-C-04609:1972 (wybacz, ale wszystkich podawać nie będę, bo nie pamiętam już numerków). Chciałeś wyśmiać, a z siebie samego zrobiłeś ćwierćinteligenta.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: przygłup nie wie że jest przygłupem, a podanie norm z ChataGPT nie czyni cię niczym więcej. Mówimy o biologi, nie materiałoznawstwie, nie znasz się na tym zupełnie. To bardzo widać. Nie jesteś w stanie wskazać jakich minerałów, albo pierwiastków może brakować osobie która nie pije wody z kranu. To proste pytanie. Tylko przygłup może myśleć że np. jony wapnia dostarczane są tylko kranówką i picie wody z filtra odwróconej
  • Odpowiedz
@Atreyu: jakiego chata? Chłopie, jestem hydrogeologiem z wykształcenia.
Nie pytałeś o to, czego komu brakuje, wyśmiałeś fakt określania wody jako agresywnej. Rozumiem, że woda, która trafia z odwróconej osmozy po przyłączeniu filtra zaraz za przyłączem nie przechodzi wcale przez dalszą część instalacji? Co do braków minerałów w organizmie - w zdrowej diecie spoko. Ale jeśli ktoś pije samą kranówkę i kawę/herbatę, to ma prostą drogę (wiesz jak działa przepływ jonów
  • Odpowiedz