#samoloty #podroze #powerbank Jakie macie doświadczenie z powerbankami na kontrolach podczas odprawy? Sprawdzali wam pojemność powerbanka? Wiem, że dozwolona jest do 100wh, a jakaś zgoda do 160wh... Czyli jak mam 50000mah (185WH) to teoretycznie nie wolno. Serio sprawdzają pojemność baterii w podręcznym?
@yorimo: A skąd, nigdy w życiu mi się nie przytrafiło, a latam 2-3 razy w miesiącu z powerbankiem w bagażu podręcznym, nawet go nie wyjmuję na skanerze.
@yorimo Mnie przy odprawie zapytali czy mam power bank, gdybym powiedział, że nie poszedłbym dalej a tak musiałem wyciąganąć powerbank i pokazać. Pani kiwnęła głową, że jest ok.
@yorimo: Miałem 30000 mah niestety ale nie wpuścili .... Podobno za duży, kierunek Frankfurt z Katowice-Pyrzowice. Te same lotnisko miesiąc wcześniej żona z tym samym powerbankiem leciała do Włoch , przepuścili,....
@yorimo: babka pytała tylko czy mam powerbank w rejestrowym, powiedziałem, że nie, tylko w podręcznym, i tyle, nie pytała ile ma pojemności, później podczas skanowania na dwóch lotniskach też nic się nie czepiali
@yorimo: Nigdy nie sprawdzali, ale jeśli lecisz do Chin - możesz mieć problem. Ostatnio Linus z LTT opowiadał, że Chiny wprowadziły jakieś własne certyfikaty i nie certyfikowane powerbanki są konfiskowane na lotnisku. W sumie jak masz powerbank starszy niż rok bez tego chińskiego certyfikatu, to nie puszczą.
@yorimo: W Wiedniu kobieta przyczepiła mi się do 20k powerbanku i chciała go zabrać, uparłem się przyszedł jakiś kierownik, zobaczył i mi go oddał, w Gruzji lata temu mi ukradli akumulatorki do Garmina, bo nie można baterii, byłem młody i mniej doświadczony więc dałem się zrobić na te parę groszy, obecnie mam powerbank z Xiaomi 25k, 90,8 Wh i nie ma żadnego problemu. Do 50k Ci się przyczepią, prędzej czy
@yorimo: zależy od kraju. W niektórych sprawdzają dokładnie wszystko co wygląda jak powerbank (np przenośny dysk) i drobiazgowo sprawdzają jaka jest pojemność jeśli to jednak powerbank. Z pamięci mogę wymienić np Tajlandię, ale pamiętam że jeszcze w kilku innych krajach kontrola też była drobiazgowa.
Edit: ChatGPT jeszcze mówi o Chinach, Japonii, Korei i Zjednoczonych Emiratach
Jakie macie doświadczenie z powerbankami na kontrolach podczas odprawy? Sprawdzali wam pojemność powerbanka? Wiem, że dozwolona jest do 100wh, a jakaś zgoda do 160wh... Czyli jak mam 50000mah (185WH) to teoretycznie nie wolno.
Serio sprawdzają pojemność baterii w podręcznym?
Edit: ChatGPT jeszcze mówi o Chinach, Japonii, Korei i Zjednoczonych Emiratach