Wpis z mikrobloga

zastanawia mnie skąd niektórzy wiedzą jak się zachować w pracy w nowych sytuacjach społecznych w których nigdy nie byli, przecież jak się nie było w danej sytuacji to skąd wiadomo jak się zachować? ja się często pytam czatu gpt co np. odpisać szefowej albo w jaki sposób się jej o coś zapytać żeby nie było przypału tak jak już kilka razy dostałam opjerdul

#damskiprzegryw #s----------e #pracbaza
Zoyav - zastanawia mnie skąd niektórzy wiedzą jak się zachować w pracy w nowych sytua...

źródło: IMG_9373

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@choochoomotherfucker: no właśnie ja lubię prosto z mostu mówić a w pracy ciągle muszę uważać bo jak powiem coś nie tak to mogę sobie narobić problemów a lepiej ich nie mieć jak chcę tu dłużej pracować
  • Odpowiedz
@Zoyav: komunikacji można się nauczyć, to umiejętność jak każda inna, jak np prawo jazdy. Najlepiej nauczyć się tego z książek albo od sensownych youtuberów, np jak Krzysztofa Sarneckiego czy Tomasza Kamela.
  • Odpowiedz
to umiejętność jak każda inna, jak np prawo jazdy

@slgdfhsdhjfbs: Przecież to całkowicie coś innego, w przypadku jazdy samochodem masz ileś tam sztywnych przepisów, a ludzie są tak różni i zachowują się w tak różny i nieprzewidywalny sposób, że ciężko to ubrać w jakieś schematy.
  • Odpowiedz
@choochoomotherfucker: oczywiście że można ubrać w schematy. Tylko to nie jest proste, trzeba sporo się nauczyć, ale można. Wolisz rozmawiać z osobą uśmiechniętą czy ponurą? Lubisz być wysłuchana? Lubisz być zrozumiana? Lubisz być ważna? No patrz, nie znam Cię, a mógłbym obstawić odpowiedzi.
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs: No ok, ale tu chodzi o to, że trzeba wiedzieć, co powiedzieć, jak się zachować itp., a ludzi i sytuacji tyle, że za każdym razem będzie to coś innego. Mogę się uśmiechać i słuchać, ale potem np. trzeba coś odpowiedzieć xD Często mam też problem z tym, że nie rozumiem czyjegoś zachowania i wtedy bym najchętniej zapytała wprost, dlaczego tak robi, ale ludzie na ogół tak chyba nie robią,
  • Odpowiedz
@choochoomotherfucker
Generalnie bardzo dobrą zasadą którą możesz wprowadzić we wszystkich interakcjach społecznych i jest przed wyrażeniem swojej opinii zadanie pytania:
Mam być szczera czy miła?
Kiedy chodzi o coś negatywnego i pyta się o radę.
Kiedy ktoś się żali (inne struktury zdań,.więcej oznajmiających, rozbudowanych, rozwleczonych ponad miarę struktur):
Chcesz się wyżalić, czy chcesz
  • Odpowiedz