Wpis z mikrobloga

Zbawienie jako łaska?

Bóg na rozmaite sposoby nieustannie i usilnie szuka zagubionych owiec, za którymi bardzo tęskni i pragnie ich duchowej przemiany oraz przywrócenia często dawno utraconej/zaburzonej relacji z Nim. Nawrócenie nie jest jedynie dziełem ludzkiego wysiłku, lecz jest wynikiem bożej łaski. Nikt nie może przyjść do Jezusa inaczej niż poprzez przyciągnięcie danej zagubionej owcy, więzami miłości Boga Ojca, który może się nam objawić w sposób, którego nigdy byśmy się nie spodziewali. Wiara rodzi się nie tylko z widzenia ale również ze słyszenia, ten kto słucha słów Chrystusa, zbliża się do Ojca.

Bardzo się cieszę, że Bóg postanowił mnie do czegoś wybrać i że podjął decyzję o tym, aby udzielić mi łaski i dać mi szansę, by dołączyć do grona zbawionych w przyszłym świecie, w świecie wiecznego szczęścia i radości, gdzie radość i zachwyt, gonią zachwyt i radość. Gdzie nie ma już łez, chorób, niedoli, cierpienia, ani grzechu. Gdzie ludzie żyją w pełnej, doskonałej harmonii z Bogiem, bo do tego zostali stworzeni. Cieszcie się wraz ze mną i cieszcie się także z waszej łaski.

PS Mnie zastanawia jedno. Jeżeli ktoś przez większość dorosłego życia oraz w momencie śmierci był np. ateistą/agnostykiem i z całą pewnością nie wierzył w Jezusa, pomimo gruntownego poznania Ewangelii, czy to oznacza, że Bóg nie dał mu tej łaski? Jak to wtedy działa?

https://www.youtube.com/watch?v=lTT2-5S3FMo

#wiara #chrzescijanstwo #katolicyzm #pytanie
seventh_gate - Zbawienie jako łaska?

Bóg na rozmaite sposoby nieustannie i usilnie s...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@seventh_gate: W sieci i KKK, znajdziesz dokładny opis i definicję. W skrócie to działa na zasadzie że Bóg daje Ci pierwszy znaki swojego istnienia, zdradza swoją obecność w różnych okolicznościach, doświadczeniach, znakach a Ty wtedy i Twoja wolna wola decyduje jak to odbierzesz i czy przyjmiesz. Jednak najważniejsze jest to że działa wobec każdego człowieka, tylko tak jak mówiłem nie każdy potrafi to od razu zauważyć, połączyć kropki. Ja też
  • Odpowiedz