Wpis z mikrobloga

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k

Po małym ruchu na tagu widać, że sytuacja w branży jest już krytyczna. Pytanie czy ex programiści z tagu strzelili magika czy odnieśli sukces i układają właśnie komuś płytki. A rodzice mnie ostrzegali, mówili że praca przy komputerze to nie praca... 7 lat studiów w piach... (2 lata na powtarzanie rocznika) i trauma z kolosów nie do odwrócenia... w 7 lat zestarzałem się wizualnie o 30... na uj ja zyje
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@perfumowyswir: jeszcze ze 3 lata temu pasjonaci tagów naganiali innych do IT i chwalili się jak to nie jest dobrze, a każdego kto myślał inaczej, że branża IT to ściek i w końcu upadnie wyśmiewali. Sytuacja się nieźle zmieniła, jak ich tutaj już praktycznie nie widać, prawdopodobnie w ciszy i samotności pogodzili się z własną naiwnością i głupotą
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: czy ja wiem? nie jest już tak jak w czasach pandemicznych, ale też nie ma tragedii. Stawki idą w górę, powoli ale idą, otwartych rekrutacji nie brak. Czemu brak ruchu? Może bumelanci wzięli się do pracy, może zwątpili w pisanie bo za dużo jadu się wylewało, może pozakładali rodziny i mają pasję i brak im czasu na pisanie? Kto wie
  • Odpowiedz
ale też nie ma tragedii.

@Charakietrela: Praca jest, tylko trochę się widełki przesunęły i nie jest to już żaden "wyjątkowy" zawód, żeby junior/mid miał jakoś o to szczególnie walczyć. Goście, których mam umówionych na mycie fotowoltaiki na wiosnę lepiej zarobią - z tego co liczyłem ok. 350zł/h brutto, w zimie trochę zwalnia ale dorabiają łatając dachy i czyszcząc kominy za jeszcze lepsze stawki, więc pewnie wychodzi podobnie. Klient sam przychodzi
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: wszyscy się z tagu wyprowadzili bo sami debile prostują jakieś bzdury. Jeden taki co zmarnował 7 lat na studia, frajer co sam nie umiał się nauczyć, nic dziwnego że go nikt nie chce.
  • Odpowiedz