Aktywne Wpisy

MLeko29 +395
KINDER NIESPODZIANKA OPENING
Dałem za nią 5,50 więc lepiej żeby mnie czymś zaskoczyła
Dałem za nią 5,50 więc lepiej żeby mnie czymś zaskoczyła
źródło: 1000066853
Pobierz
wjtk123 +18
Polska kupi od SAABa (Szwecja) trzy okręty podwodne A26. Właśnie Tusk ogłosił decyzję w tej sprawie. Zapewne myślicie, że to świetny wybór, bo Szwecja ma doświadczenie w budowie okrętów na Bałtyk, warto zacieśniać z nimi sojusz i współpracować i tak dalej i tak dalej. To wszystko prawda, ale wiecie dlaczego tak naprawdę rząd wybrał szwedzki okręt? Bo program A26 notuje ogromne opóźnienia (pierwszy okręt na swoje potrzeby Szwecja zwoduje w 2031 r.)
źródło: Saab-A26
Pobierz

Rok temu kupilem pierwsze moto: Z1000 2008r.
Ze wzgledu na brak funduszy, stwierdzilem, ze bede go naprawiac sam.
Od poczatku juz byly lagi do robienia, tylne zaciski hamulcow i uszczelka pokrywy alternatora.
Oczywiscie naprawy wiaza sie z zepsuciem czegos, wiec to tez mialo miejsce i po tym jednym sezonie bilans moich dzialan wyglada tak:
Naprawilem/zrobilem:
- olej i uszczelki w obu lagach
- uszczelka obudowy alternatora
- lancuch i zebatki
- zaciski hamulca tyl
- plyn hamulcowy przod
- swiece
- plyn chlodniczy
- napiecie lancucha napedu
- filtr powietrza
Zepsulem:
- Wyczyscilem 'swingarm' ze smaru lancucha (nie wiem jak po polsku) srodkiem z acetonem xD Na szczescie farba nie zeszla w ogole
- Pomylilem sie i dokrecalem srube miski olejowej zamiast odkrecac, na szczescie w pore zmienilem kierunek i chyba nic nie uszkodzilem, olej nie cieknie
- Porysowalem lekko jedna lage, bo wypadla jak zmienialem uszczelki i olej. Obrocilem ta strona do motocykla i nie widac z zewnatrz
- Przy wymienianiu swiec w dwoch miejscach zrobilem dwa male odpryski na baku
- Opuszczajac motocykl z podstawki nie zauwazylem, ze nie ma podporki, moto sie wydupcylo i zlamalem klamke sprzegla xD
- I moj najwiekszy bol: jezdzilem ze zbyt luznym lancuchem i wgryzl sie w rame / swingarm. Nie widze pekniec, zrobilem jakies 15000km na nim i jest okej, ale jak o tym mysle, to mnie skreca w zoladku.
Czy wedlug was warto robic samemu naprawy przy moto bez doswiadczenia?
#motocykle
źródło: temp_file1047534006373911926
Pobierzźródło: temp_file4284937200284972198
PobierzFaktycznie lubie to, nie wiem czy to dlugotrwale jest, ale ze wzgledu na to, ze teraz mam narzedzia, zaczalem po raz pierwszy zajmowac sie autem. Szkoda tylko, ze nie ma instrukcji jak do motocykli z kazda sila dokrecania.
Co do filmikow to bardzo pomogly. Chociaz tez trzeba uwazac. Ogladam Delboy's Garage i wiekszosc filmow byla w porzadku, ale jak zobaczylem, ze przy wymianie lozyska glowki ramy zmasakrowal dlutem motocykl a potem ta powierzchnie pilowal pilnikiem to sie zawiodlem, ze taki film wrzucil.
A szczególnie przy podstawowej obsłudze szybciej będzie zrobić samemu w dogodnej chwili niż umawiać termin, oddawać moto i po niego wracać.
Poradników jest sporo, sensowne narzędzia do użytku amatorskiego mozna już
praktyka czyni mistrza nawet z bledami ktore sie popelnia
Szczegolnie, ze do wszystkiego nie trzeba miec nie wiadomo jakich narzedzi, na przyklad do wyregulowania linki sprzegla.
Jakies kompleksy tez chyba masz ze wzgledu na narodowosc ( ͡º ͜ʖ͡º)
Nie ma innej drogi żeby się tego nauczyć, trzeba robić. Sam pamiętam jak pierwszy raz robiłem coś przy samochodzie (termostat), a teraz jak trzeba silnik przerzucić czy rozebrać to po prostu biorę