Robię 50 podejście do linuxa. Mint miał być zajebisty i instalowac domyslnie zamkniete sterowniki dla radeona. W tym przypadku R9-280X Po instalacji tradycyjnie brak obrazu. Co za c-------o. Kolejny rok linuxa :):):) #linux
@keep_it_real: Ze starych zbiorów. Chłopie ja nie chcę nic czytać, nie chce żadnych nomodesetów chce od kopa zainstalować system tak jak windowsa. `Rozumiem Debian, idea że wolny, że nie można tych zamkniętych sterowników. Ale jakiś k... Mint?
@otua: no ale tu nie jest wina linuksa, tylko sterowniki amd są c-----e, dlatego społeczność zaleca instalację otwartych a potem dać pacha, żeby używać vulkan
To przeciez w domysle powinien instalowac takie aby wyswietlaly cokolwiek a niech sobie pozniej user doinstalowywuje co mu sie zachce. I doszedl problem z wifi realtek. Szukal 5 min sieci a teraz sie zawiesil na oknie konfiguracji i dopisywania hasla. A po wyborze klawiatury polski- programisty zamiast P pisał L i jakies inne literki. Co za syf.
@otua: linux to nie windows. tu nie masz instalować żadnych sterowników. jeśli gpu jest wspierane przez kernel (jądro) systemu to na tym sprawa się kończy
@fervi: co ty za farmazony piszesz. R9 280x ma wydajność co najmniej 3 razy wyższą niż integry w najnowszych i7. To GPU nudzi się podczas przeglądania internetu, wentylatory nawet nie zaczną się obracać. Piszę jako posiadacz znacznie słabszego GPU R7 370 w jednym z moich komputerów.
@RychuiPeja: Może, tylko dalej - powiedziałeś o przeglądaniu internetu, a przeglądać internet możesz na byle czym. A sama karta już raczej aktualizacji nie dostaje, bo jest ... za stara
@RychuiPeja: A skąd wiesz, że wszystko co miało być zrobione to zostało, a nie stwierdzili - no żeby kupowali nowe karty to wyłączmy wsparcie dla starych? ( ͡°͜ʖ͡°)
@otua: Po Debianie, Ubuntu próbowałem Zorina na każdym to samo. Brak obrazu i monitor sie wylacza. Dodajac nawet linie typu amdgpu.dc=0 i temu podobne żadnych zmian. Teraz pora na Fedorę zobaczymy co ona pokaże. Czy ktos z jaraczy linuxowych jest w stanie wytłumaczyć to narzekactwo wasze na MS że potrzeba nowych komputerów jak na linuxie jest dokładnie to samo a trzeba nawet nowszych? #linux
IKEA wielkimi banerami proklamowała, "50 zł za każde wydane 500 zł".
Koszyk miałem na 1960 zł, więc dobiłem do kwoty koszyka 2015 zł, żeby mieć 200 zł karty rabatowej, zamiast 150. Jak, k...wa? Sklep pokazywał razem: "2015 zł."
@otua: z muzeum wytargałeś, czy w jaki sposób stałeś się posiadaczem tej karty?
Chłopie ja nie chcę nic czytać, nie chce żadnych nomodesetów chce od kopa zainstalować system tak jak windowsa. `Rozumiem Debian, idea że wolny, że nie można tych zamkniętych sterowników. Ale jakiś k... Mint?
@keep_it_real: jest to normalne współczesne GPU. Można na tym ograc tyle dobrych gier że życia by ci zabrakło.
@RychuiPeja: Nie wiem czy 13 letni sprzęt można nazwać współczesnym :D
Czy ktos z jaraczy linuxowych jest w stanie wytłumaczyć to narzekactwo wasze na MS że potrzeba nowych komputerów jak na linuxie jest dokładnie to samo a trzeba nawet nowszych?
#linux