Wpis z mikrobloga

Robię 50 podejście do linuxa. Mint miał być zajebisty i instalowac domyslnie zamkniete sterowniki dla radeona. W tym przypadku R9-280X Po instalacji tradycyjnie brak obrazu. Co za c-------o. Kolejny rok linuxa :):):) #linux
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 1
@keep_it_real: Ze starych zbiorów.
Chłopie ja nie chcę nic czytać, nie chce żadnych nomodesetów chce od kopa zainstalować system tak jak windowsa. `Rozumiem Debian, idea że wolny, że nie można tych zamkniętych sterowników. Ale jakiś k... Mint?
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
To przeciez w domysle powinien instalowac takie aby wyswietlaly cokolwiek a niech sobie pozniej user doinstalowywuje co mu sie zachce. I doszedl problem z wifi realtek. Szukal 5 min sieci a teraz sie zawiesil na oknie konfiguracji i dopisywania hasla. A po wyborze klawiatury polski- programisty zamiast P pisał L i jakies inne literki. Co za syf.
  • Odpowiedz
jest to normalne współczesne GPU. Można na tym ograc tyle dobrych gier że życia by ci zabrakło.

@RychuiPeja: Nie wiem czy 13 letni sprzęt można nazwać współczesnym :D
  • Odpowiedz
@otua: linux to nie windows. tu nie masz instalować żadnych sterowników. jeśli gpu jest wspierane przez kernel (jądro) systemu to na tym sprawa się kończy
  • Odpowiedz
@fervi: co ty za farmazony piszesz. R9 280x ma wydajność co najmniej 3 razy wyższą niż integry w najnowszych i7. To GPU nudzi się podczas przeglądania internetu, wentylatory nawet nie zaczną się obracać. Piszę jako posiadacz znacznie słabszego GPU R7 370 w jednym z moich komputerów.
  • Odpowiedz
@RychuiPeja: Może, tylko dalej - powiedziałeś o przeglądaniu internetu, a przeglądać internet możesz na byle czym. A sama karta już raczej aktualizacji nie dostaje, bo jest ... za stara
  • Odpowiedz
@RychuiPeja: A skąd wiesz, że wszystko co miało być zrobione to zostało, a nie stwierdzili - no żeby kupowali nowe karty to wyłączmy wsparcie dla starych? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@otua: Po Debianie, Ubuntu próbowałem Zorina na każdym to samo. Brak obrazu i monitor sie wylacza. Dodajac nawet linie typu amdgpu.dc=0 i temu podobne żadnych zmian. Teraz pora na Fedorę zobaczymy co ona pokaże.
Czy ktos z jaraczy linuxowych jest w stanie wytłumaczyć to narzekactwo wasze na MS że potrzeba nowych komputerów jak na linuxie jest dokładnie to samo a trzeba nawet nowszych?
#linux
  • Odpowiedz