Wpis z mikrobloga

#majsterkowanie #pytaniedoeksperta #hydraulika Jak wykręcić 30-letnie krzywki mimośrodowe skręcane na pakuły? Chcę wymienić baterię wannową na nową i nie jestem w stanie ruszyć żadnej z krzywek aby ją dopasować, Knipexy, duże szwedy nie dają rady przez kiepskie podejście plus ciężko złapać bez niszczenia gwintu. Poza tym istnieje jakieś ryzyko że mogę ukręcić rurę w ścianie? Nie chciałbym dołożyć jeszcze większej roboty.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@speedygonzales1: Weź dużą żabkę i złap za gwint, najwyżej krzywka się urwie - wtedy brzeszczot i wycinasz od środka. W ścianie masz pewnie ocynk, więc wątpię, że coś urwiesz. Swoją drogą jak nie masz dużego klucza itd to czemu nie chcesz zostawić tych krzywek?
  • Odpowiedz
  • 0
@Hehehe115: Mam dużego, 24-calowego stillsona, jednak na nic mi się on nie przyda skoro od spodu blokuje mnie wanna, a parenaście cm wyżej murowana półeczka przez co nie ma jak dobrze złapać i się zaprzeć. Z resztą na zdjęciu widać że nie ma za co złapać, jedynie za gwint, a jak go zjadę to już po zawodach bo i tak klucz się ślizga, bo nie ma jak założyć plus mały
speedygonzales1 - @Hehehe115: Mam dużego, 24-calowego stillsona, jednak na nic mi się...

źródło: IMG_20251118_205901

Pobierz
  • Odpowiedz
@speedygonzales1: Ale jak nie pasuje? Rozstaw raczej jest 15cm standardowo. Jak wystają za dużo to obetnij gwint szlifierką trochę. Jak za mało wystaje to kup krótsze rozety, albo daj 2 uszczelki. Jak koniecznie musisz wykręcić to raczej żabka 2" i zrobisz to bez problemów, 1/4 obrotu możesz zrobić.
  • Odpowiedz
  • 0
@Hehehe115: Rozstaw nie pasuje, jest chyba 14,5 cm około, nowa bateria jest na 15. No właśnie wiem że dużą żabą zrobię to bez problemu, problemem jest brak miejsca żeby dobrze klucz założyć i się zaprzeć.
  • Odpowiedz
@Smarek37: W sumie tak, ale z palnikiem to ja bym nie szalał. Podgrzeje za mocno to wypali pakuły na kolanie i będzie musiał ścianę kuć. No i znów nie przesadzajmy, do cala to raczej wszystko rozkręcisz biorąc po prostu większy klucz. Przy większych średnicach się można bawić w palnik.
  • Odpowiedz
  • 0
@Smarek37: Bateria już była raz zmieniana, rozstaw chyba pasował ale nie pamiętam, ta nowa faktycznie ma 15 czy jaki tam teraz jest standard. Nie musiałbym tego nawet wykręcać, tego się po prostu nie da ruszyć, nawet małym knipexem 250 nie ma jak złapać za tą krzywkę bo się ślizga na mosiądzu, a za gwint nie chcę łapać bo jak się nie uda to...
  • Odpowiedz
@speedygonzales1: Nie no, miejsca tam masz wystarczająco. Jak złapiesz dobrym kluczem to nie, że nie pójdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Innej możliwości nie ma. Chyba, że chcesz się bawić to obetnij szlifierką te krzywki, a później obetnij brzeszczot po długości tak, aby wszedł do środka krzywki. Mosiądz jest dosyć miękki, ale i tak cie czeka z 10 minut piłowania każdej. Edit: co do kinpexa 250 to
  • Odpowiedz
@Smarek37: No tak, ale masz już wyczucie, on to będzie robił pierwszy raz ( ͡° ͜ʖ ͡°) No, ale może faktycznie jak zacznie z wyczuciem to tak będzie najłatwiej.
  • Odpowiedz