Wpis z mikrobloga

#gielda Jaki ETF z serii LifeStrategy byłby najlepszy pod konto IKE? Horyzont > 20 lat, co roku wypełnianie limitów. Na IKZE będą głównie spółki dywidendowe z GPW, oprócz tego na osobnym koncie ETFy i pojedyncze spółki technologiczne jako bardziej ofensywna część portfela.

Myślałem o Vanguard LifeStrategy 60% Equity A Acc, dokupywany cyklicznie co miesiąc, od czasu do czasu uśredniana cena zakupu
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Raul77: jeżeli 20+ lat to 80/20 (V80A) wystarczy.

więcej info: https://inwestomat.eu/vanguard-lifestrategy/

Choć IKE bardziej sprawdza się do aktywów, które często sprzedajesz i kupujesz, żeby nie generować podatków, więc może bardziej opłacalne będzie dla ciebie obracanie spółkami technologicznymi, niż etf, którego trzymasz 20 lat i ewentualny podatek zapłacisz na końcu?
  • Odpowiedz
  • 0
@Kepucz: no właśnie nie wiem :> przy każdym zakupie w grę wchodzi przewalutowanie PLN -> USD/EUR bo przecież IKE/IKZE są dostępne tylko w PLN, dodatkowo to samo przy każdej sprzedaży, która w myśl tej strategii może występować dość często przy rebalancingu. Stosuje GEM na osobnym koncie w USD ale na tyle krótko, że nie mogę jeszcze wyrobić sobie opinii na jej temat.

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale mam wrażenie
  • Odpowiedz
  • 1
@Raul77 w BOSSA na IKE i IKZE możesz sobie przewalutować pieniądze (3x w roku za darmo bez prowizji) i już tylko obracać w walucie ETF - więc tam jest elegancko na GEM. Do końca lutego darmowy obrót ETFami. Mam nadzieję, że przedłużą.
  • Odpowiedz