Wpis z mikrobloga

dopoki na #linux nie bedzie mozna grac we wszystkie mozliwe gry
dopoki na #linux nie bedzie wszystkich sterownikow do sprzętu (nie mowie tu o sterownikach do sprzetu w pc)
dopoki #linux nie bedzie prostym i intuicyjnym systemem
nigdy nie dogoni #windows
jest 2025 rok linuksiarze spamuja tym linuchem kazdego dnia zamiast pochylic sie nad powyzszymi problemami. gwarantuje ze jakbym mogl np sprawic ze moj hardware ze studio muzycznego bedzie dzialal na linuchu, dawy, nie wiem aplikacje typu photoshop czy wszystko inne to wielu ludzi by odeszlo od windowsa raz na zawsze. ale po co sie skupic na problemie lepiej toczyc wojne #windows vs #linux xD
samsung tez kiedys chcial postawic sie monopolowi androida tworzac swoj wlasny system bada, i co z tego ze byl mega spoko jak upadl przez brak aplikacji? zrozumcie to wreszcie linuksiarze, z fartem
  • 131
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gerwazy-oko: mi wystarczyłoby jakby gry takie jak bf6 działały bez problemu. Szanse widze w steam machinę...Bo moze zacznie coraz więcej tytułów mieć wersję natywne. To bedzie rewolucja na którą czekam.
  • Odpowiedz
@gerwazy-oko: 90% userów jak nie więcej chce gotowego, zamkniętego systemu i ma głęboko w dupie kompilowanie j---a i instalowanie sterowników do wszystkiego, bo to już nie jest 2005 rok, że żeby wejść na wykop trzeba zainstalować sterownik do wifi, a żeby obejrzeć film z dysku twardego potrzeba kodeków xD
  • Odpowiedz
@Lolenson1888: to tylko dotyczyło kraje 3 świata wtedy taki jak nasz :D jak miałeś PC składanego przez zenka w garażu to sterowniki, sterowniki sterowniki, jak miałeś firmowego np Optimusa, Della, czy HP, to instalowałeś nawet Windows 98 i ani razu nie poprosił Cię o żadną płytkę ze sterownikami, wszystko działało od strzału :D
  • Odpowiedz
  • 3
@Lolenson1888: Za to wykopki się nie zmieniają i jak w 2005 dalej pierdzielą o rzeczach o których nie mają bladego pojęcia

@Gjbgghbhhjj: akurat z tym do konca sie nie zgodze co napisal, ale ja nie mowie o jakichs prostych sterach, np. w muzyce jakbym chcial skompletowac sprzet z pc na linuxie zeby to wszystko hulało to mierzylbym sie z czyms takim codziennie. nikt nie pisze sterow do linucha
gerwazy-oko - > @Lolenson1888: Za to wykopki się nie zmieniają i jak w 2005 dalej pie...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 10
@gerwazy-oko: to niech nie piszą, ja zanim cokolwiek kupię sprawdzam, czy ma wsparcie dla linuksa, jeżeli nie ma, nie kupuję

@keep_it_real: nie kazdy korzysta z pc tylko do przegladania vikopu i granie w pare gierek. 90% sprzetu nie jest wspierane przez linuksa
  • Odpowiedz
@gerwazy-oko na Macu też gry nie działają i połowa sprzętu peryferyjnego. Uruchamiasz nowego maca i spędzasz dzień nakonfiguracji. Instalowanie miliona płatnych aplikacji, żeby zrobić coś co na Windowsie masz od ręki ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@gerwazy-oko: Przecież ciągle się rozwija. Najgorsze są programy specjalistyczne, bo jak firma ma monopol to już i tak ma w dupie i bierzesz albo na windowsie, albo wcale. Z tego też powodu każda konkurencja windowsa powinna cieszyć.
  • Odpowiedz
@gerwazy-oko: ja się zatrzymałem na linuxie jak musiałem jakieś wtyczki wgrywać do YT xD
a i korzystam też z raspbariana, ale to tylko po to by mieć wyświetlacz do programów, a nie przez jakieś lany i putty
  • Odpowiedz
@Gjbgghbhhjj: w pracy zaktualizował się Win 10 do 11 25H2. Przeglądam dokumenty jakiegoś projektu, chcę otworzyć klip video aplikacja Photos, a tu Winda krzyczy że nie ma kodeka. Nie ma admina na tym kompie więc m$ store, a tam każdy kodek płatny osobno. Kpina. Oni po prostu pchają ludzi w objęcia linuksa.
  • Odpowiedz
  • 27
@Lolenson1888 Srogo, winisz system operacyjny, ze producent ma do w dupie. Generalnie conajmniej 90% sprzetu jest wpierane, bo jak producent sprzetu nie napisalem sterownika, to zrobil to jakis pasionat. A brednie o kompilacji jadra to wziales z lat 2000? Od 20 lat mam linucha na roznych komputerach, plus gdzie moge to u rodzinu to go stawiam, zeby nie sluchac narzekan, ze cos nie tak (mowie to o Windows) i w zyciu
  • Odpowiedz