dopoki na #linux nie bedzie mozna grac we wszystkie mozliwe gry dopoki na #linux nie bedzie wszystkich sterownikow do sprzętu (nie mowie tu o sterownikach do sprzetu w pc) dopoki #linux nie bedzie prostym i intuicyjnym systemem nigdy nie dogoni #windows jest 2025 rok linuksiarze spamuja tym linuchem kazdego dnia zamiast pochylic sie nad powyzszymi problemami. gwarantuje ze jakbym mogl np sprawic ze moj hardware ze studio muzycznego bedzie dzialal na linuchu, dawy, nie wiem aplikacje typu photoshop czy wszystko inne to wielu ludzi by odeszlo od windowsa raz na zawsze. ale po co sie skupic na problemie lepiej toczyc wojne #windows vs #linux xD samsung tez kiedys chcial postawic sie monopolowi androida tworzac swoj wlasny system bada, i co z tego ze byl mega spoko jak upadl przez brak aplikacji? zrozumcie to wreszcie linuksiarze, z fartem
@gerwazy-oko: proszę cię, ale czytaj moję posty w całości. Chociaż to że moje ironiczne przedstawienie "argumentacji" fanatyków Linuxa zostało wzięte na poważnie pokazuje że nie mijam się z prawdą
@Lolenson1888: już przyszli linuksowa sekta xD Naciągną jakiegoś nieświadomego użytkownika a potem jak ten będzie miał problem a pewnie będzie miał to będą gadać że się nie zna albo robi źle
@gerwazy-oko: Odpaliłem to słynne Ubuntu, a na dzień dobry nie działa mi czytnik linii papilarnych w laptopie. Pogooglowałem - nie działa i nie będzie działać na żadnym distro. Nie zrezygnuję z tej wygody. Dziękuję, do widzenia.
dla większości dostęp do w miarę szybkiego i stabilnego internetu wyglądał tak:
@keep_it_real: większość to wtedy miała jakiegoś blueconnecta albo inne ustrojstwo 3G na USB co jak wyciągnęło 30 KB/s to był cud i się włączało wszystkie torrenty świata bo taka okazja może się więcej nie nadarzyć - ale z tymi torrentami też nie można było przesadzić bo po 1 gigabajcie zwalniało do 0,2 KB/s
@dbus: Jak taki mądry jesteś to zainstaluj mi Linuxa na laptopie. Niestety zesrasz się a dobrze nie zrobisz. I to mówię jako osoba która używa Linuxa na głównym komputerze. Linux nie jest dla każdego i każdej konfiguracji sprzętowej. Na moim laptopie jak zainstalujesz jakiekolwiek distro z kernelem nowszym niż 6.4 to nie ma jasności ekranu.
A na moim głównym komputerze kolorowo też nie jest. Jak zaktualizujesz bios do nowszej wersji
@gerwazy-oko: Ale to trochę inna perspektywa. Windows robi się coraz gorszym systemem, który coraz bardziej w-----a. Ich 'peak' był gdzieś pomiędzy Windowsem 7 a 10. Teraz jest coraz gorzej. Microsoft to teraz firma mem, im chyba AI teraz koduje funkjonalności. Nawet głupie wyszukiwanie w systemie nie działa.. Co do Linuxa to przeszedł sporą drogę jako system dla mas. Wg. mnie, Linuxowego nooba, jeszcze nie do końca jest u celu ale
@keep_it_real: Ty instalowałeś kiedy Windowsa 98 w 99 czy wczesnych 2000? Bez instalacji sterowników do dźwiękówki, grafiki, monitora nie zrobiłeś nic, nie mówiąc już o podniesieniu odświeżania do 60Hz. Dopiero Windows Me, jako że szczycił się mianem multimedialnego miał sporo sterowników i od strzała miałeś przynajmniej dźwięk i kartę sieciową.
@gerwazy-oko ale wiesz że to nie jest problem samego linuksa tylko producentów sprzętu? Programiści od kernela ogłaszali, dajcie nam dokumentację, podpiszemy nda, napiszemy sterowniki.
@gerwazy-oko: 8 lat siedziałem na linuchu, teraz od 2 lat na maczku. Polecam ten styl życia. Na dłuższą metę człowiek potrzebuje od sprzętu czegoś więcej i chce mieć też święty spokój... oraz szanuje swój czas.
dopoki na #linux nie bedzie wszystkich sterownikow do sprzętu (nie mowie tu o sterownikach do sprzetu w pc)
dopoki #linux nie bedzie prostym i intuicyjnym systemem
nigdy nie dogoni #windows
jest 2025 rok linuksiarze spamuja tym linuchem kazdego dnia zamiast pochylic sie nad powyzszymi problemami. gwarantuje ze jakbym mogl np sprawic ze moj hardware ze studio muzycznego bedzie dzialal na linuchu, dawy, nie wiem aplikacje typu photoshop czy wszystko inne to wielu ludzi by odeszlo od windowsa raz na zawsze. ale po co sie skupic na problemie lepiej toczyc wojne #windows vs #linux xD
samsung tez kiedys chcial postawic sie monopolowi androida tworzac swoj wlasny system bada, i co z tego ze byl mega spoko jak upadl przez brak aplikacji? zrozumcie to wreszcie linuksiarze, z fartem
@gerwazy-oko: chłopie, ale po pierwsze Linux to wszystko ma, a jak u ciebie nie działa to albo nie umiesz używać Linuxa,
Naciągną jakiegoś nieświadomego użytkownika a potem jak ten będzie miał problem a pewnie będzie miał to będą gadać że się nie zna albo robi źle
Pogooglowałem - nie działa i nie będzie działać na żadnym distro.
Nie zrezygnuję z tej wygody. Dziękuję, do widzenia.
@keep_it_real: większość to wtedy miała jakiegoś blueconnecta albo inne ustrojstwo 3G na USB co jak wyciągnęło 30 KB/s to był cud i się włączało wszystkie torrenty świata bo taka okazja może się więcej nie nadarzyć - ale z tymi torrentami też nie można było przesadzić bo po 1 gigabajcie zwalniało do 0,2 KB/s
A na moim głównym komputerze kolorowo też nie jest. Jak zaktualizujesz bios do nowszej wersji
@keep_it_real: Ty instalowałeś kiedy Windowsa 98 w 99 czy wczesnych 2000? Bez instalacji sterowników do dźwiękówki, grafiki, monitora nie zrobiłeś nic, nie mówiąc już o podniesieniu odświeżania do 60Hz. Dopiero Windows Me, jako że szczycił się mianem multimedialnego miał sporo sterowników i od strzała miałeś przynajmniej dźwięk i kartę sieciową.
@Kuba77la: 10 lat temu dokładnie to samo mówili i za 10 lat to samo mówić będą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Lolenson1888: w sumie to jest. Niedawno zerowałem komputer po malware komuś z rodziny, a tam brak sterów do wifi i do karty na kabel też.
Jakiś acer z i3 jak nie mylę sprzętu, sam byłem zdziwiony