Wpis z mikrobloga

Siemanko Mirki, czy ktoś się orientuje i mógłby mi doradzić... więc posiadam stronę internetową na której ludzie mogą wynajmować domki. Strona była postawiona na wix.com i chciałbym teraz od nowa zrobić stronę ale postawioną na #wordpress
Domenę www mam wykupioną na lh.pl a hosting chciałbym wykupić na hostinger.
Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość zrobienia strony na Wordpress bez wykupienia domeny? Chciałbym zrobić tak, żeby moja aktualna strona na wix.com była nadal dostępna żeby potencjalni klienci mogli rezerwować domki do momentu aż nie dopracuję całej strony na wordpressie. Ewentualnie może tę nową stronę postawić na innej domenie www a potem ewentualnie zamienić na swoją docelową domenę? Ale nie jestem biegły w tym temacie czy bym sobie czegoś nie skomplikował. Oglądałem filmik na youtubie jak zrobić stronę internetową na Wordpress i gościu mówi, żeby tworzyć stronę na Wordpress.org zamiast Wordpress.com bo niby daje pełną swobodę w projektowaniu.
#pytanie #hosting #www #programowanie #serwery #webdev #wix #informatyka
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy ktoś się orientuje czy jest możliwość zrobienia strony na Wordpress bez wykupienia domeny?

@beerus: jest możliwość. Możesz zrobić ją lokalnie a potem sobie zaimportować to na hosting
  • Odpowiedz
@beerus: Zrób lokalnie, ale tak, żeby była od razu ustawiona domena, pod którą będzie działać ten wordpress. W pliku hosts ustawiasz 127.0.0.1 i domenę, w ustawieniach apache dodajesz vhost z tą domeną, i jak wpiszesz domenę to odezwie się instalator wordpressa. Dzięki lokalnie ustawionej domenie jedyne co będziesz musiał zrobić to przekopiowanie bazy i plików na docelowy serwer i nie będziesz musiał bawić się w zmienianie wszystkich odwołań do http://localhost.
  • Odpowiedz
@beerus: @Przemasu @walokid @januzi @NoKappaSoldier73 kolega jest początkujący i jak sam wspomniał nie chce sobie niczego odwalić. dlaczego więc proponujecie mu stawianie lamp na linux lokalnie, skoro wiąże się to z posiadaniem sprzętu działającego 24h, instalacje na nim serwera linux plus lamp? na początek to lepiej posługując się np. https://www.youtube.com/watch?v=Ns6WuQKrHTM&t=616s i powielając krok po kroku czynności nauczyć się podstaw działania tego cms wtym webbuildera.
wojciet - @beerus: @Przemasu @walokid @januzi @NoKappaSoldier73 kolega jest początkuj...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-11-17 22-41-30

Pobierz
wojciet - @beerus: @Przemasu @walokid @januzi @NoKappaSoldier73 kolega jest początkuj...
  • Odpowiedz
@walokid: osobiście bardziej bym polecał jakiś podstawowy vps z linuxem a na nim container, na który ruch jest kierowany. tym samym niezależnie od tego z jakiego dostawcy usług hostingowych się kożysta wystarczy import containera i masz 100 procent, że nic nie ma prawa nawalić. jedynie w domenie ip wystarczy zmienić w razie przeprowadzki. coś jak w podobie na moim serwerze ze screen z publicznymi ip . banalne w obsłudze przez
wojciet - @walokid: osobiście bardziej bym polecał jakiś podstawowy vps z linuxem a n...

źródło: Zrzut ekranu z 2025-11-18 00-00-20

Pobierz
  • Odpowiedz
@beerus: Ale przecież możesz to zrobić w zupełności na tzw. domenie technicznej - to taka jakby subdomena w domenie głównej hostingu. Jest to dostępne za darmo do każdego hostingu, nie wiem jak to wygląda w hostinger, ale tu masz przykłady jak w innych.
A potem jak już będziesz miał domenę to podepniesz.
mnvt - @beerus: Ale przecież możesz to zrobić w zupełności na tzw. domenie techniczne...

źródło: domeny-techniczne-994x1536

Pobierz
  • Odpowiedz