Wpis z mikrobloga

Czasami pytam fanów Brauna:
Dlaczego go popieracie?
Przecież to ksenofob, homofob, antysemita, katolicki radykał, hipokryta, foliarz, wyznawca teorii spiskowych i demagog w jednym.
I każde z tych określeń mogę podeprzeć jego własnymi słowami i czynami.

Więc dlaczego?

Najczęstsza odpowiedź?
"Nie każdy jest patriotą."

Dokładnie to zdanie.
Serio?
Macie jakieś szkolenia online z odpowiadania najgłupiej jak się da, kiedy brakuje argumentów?
Czy to po prostu linia partii?

Uważasz się za patriotę, bo co?
Bo krzyczysz „Polska dla Polaków”?
Bo boisz się innej skóry, religii, światopoglądu?
Bo nie rozumiesz świata i chcesz go wymazać?

No to mam dla ciebie złą wiadomość:

W Polsce mieszkają:
– ludzie o czarnej, brązowej i każdej innej skórze — i też są Polakami. Spora część urodziła się tu, a nie „nachodziła” z kosmosu.
– ludzie, którzy nie wierzą w Boga — i mają do tego święte, konstytucyjne prawo,

Ludzie ci — uwaga — uczciwie płacą podatki. Pomagają utrzymać to, o czym ty tylko wykrzykujesz.

A ty?
Nie dość, że PIT-a nie umiesz zrobić bez mamy, to jeszcze wierzysz, że jesteś elitą narodową?

Siedzisz w piwnicy, scrollujesz TikToka, żyjesz frustracją, że nie stać cię na wakacje za 20k. Ale winny jest kto?
– Ukrainiec, który jeździ Uberem?
– Gość z Nepalu, który zapierdziela w kuchni?

Przecież jesteś „stworzony do wyższych celów”.
Szkoda tylko, że te cele kończą się na hejcie w komentarzach i memach z ruskich kont.

A Ci, których wyzywasz od „nachodźców”?
Oni — nawet jeśli tu się nie urodzili — pracują. Płacą podatki.
Budują ten kraj, mimo że go sobie wybrali, a nie tu się urodzili — ramię w ramię z takimi jak ja, liberałami, których nazywasz „lewakami”.

Ty? Ty co najwyżej walisz w stół, jak ktoś ma inne nazwisko niż Nowak. (O zgrozo, wiesz, że Braun to niemieckie nazwisko?)

I jeszcze jedno:
Badania pokazują, że większość wyborców Brauna w razie wojny spakowałaby walizki i dała dyla.
Bo nagle „za ten kraj nie warto umierać”.

No właśnie.
Więc daruj sobie te puste p---------e o patriotyzmie. Bo ani go nie utrzymujesz, ani nie masz ochoty go bronić.

Masz odwagę?
To odpowiedz bez sloganów i bez wrzasku:
Dlaczego uważasz się za patriotę? Jesteś na tyle bystry, aby w przekonujący sposób mi to wytłumaczyć?

Bo jeśli twoja definicja patriotyzmu to wykluczanie, pogarda, histeria i podział „my vs. oni” — to nie jesteś patriotą.

Jesteś upośledzonym intelektualnie tchórzem w koszulce z orłem, który udaje lwa.

Więc masz jakieś argumenty, czy tylko pusty krzyk?

#polityka
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dlaczego go popieracie?

Przecież to ksenofob, homofob, antysemita, katolicki radykał, hipokryta, foliarz, wyznawca teorii spiskowych i demagog w jednym.

@Sophos: Brauniarz odpowie "A gdzie wady?" i tyle z dyskusji ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@HrabiaTruposz: to jeszcze ciekawostkę dorzucę.

8% ludzi tworzy 50% budżetu. To wiadomo.
Nie wielu wie, bo rzadko przebija się przez bańki, że
68% z tych 8% to liberałowie i socjalliberałowie.
Nie, nie Mentzen
  • Odpowiedz