Wpis z mikrobloga

Patrząc czasami na odcinki "Matura to Bzdura" coraz bardziej można odnieść wrażenie, że na egzaminie maturalnym oprócz tradycyjnej wiedzy z matematyki, polskiego czy języka obcego powinna być też sprawdzana wiedza ogólna podstawowa m. in. z historii, geografii, biologii, chemii, fizyki, informatyki i wiedzy współczesnej. Dodatkowy test powiedzmy 30 pytań A,B,C,D, ze 2 pytania opisowe (opcjonalnie) i jakieś krótkie zadanko dodatkowe z informatyki (krótkie opisowe typu jak by coś ktoś zrobił na komputerze w punktach po kolei) tak aby sprawdzić wiedzę maturzysty ze wszystkiego po trochu i dopuszczać do właściwej matury tylko osoby, które zdały przynajmniej na 65% ten test ogólny.

Pytania proste typu: W jakiej skali mierzy się temperaturę? Czy ile osób siedzi w sondzie kosmicznej? albo Po której stronie ciała znajduje się wątroba? Można powiedzieć takie krótkie "1 z 10" tylko z wariantami odpowiedzi. Aby nie wypuszczać takiego narybku w dorosłe życie i na potencjalne studia, który nie wie która strona to prawa, i ile mamy województw w Polsce albo kto jest obecnym prezydentem, bo i takie kwiatki się zdarzały na kanale Matura T. B.

Generalnie współczesna szkoła powinna przygotowywać do konkretnego zajęcia czy zawodu w przyszłości może nie koniecznie 100% kierunkowo ale nie wszyscy powinni się uczyć w równym stopniu przedmiotów mat-fiz jak biol-chem czy hist-pol. Są umysły ścisłe i są humanistyczne - w tym kierunku powinna się dostosowywać nauka do grupy a nie wpychają to samo dla wszystkich do głów. Większość dorosłych ludzi wiedzy ogólnej ze szkoły zdobytej za młodych lat, wykorzysta może mniej niż 35-40% zawodowo w przyszłości jak wejdzie w dorosłość, to po co czekać, od razu profilować i przyuczać kierunkowo. Pamiętając też o tym, że wiedza o długości drążka zmiany biegów nie zrobi z nikogo lepszego kierowcy. I nie każdy nauczany przedmiot jest tym najważniejszym w życiu, jak to zwykło sądzić grono nauczycielskie w moich czasach szkolnych.

#szkola #przedmioty #podstawowka #testy #matura #wiedza #oceny #nauczyciele #szkolnictwo
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RybkaNaDwaRazy: podobnie powinno być podczas każdych wyborów gdzie głosujemy i wrzucamy głos do urny. Proste 3-4 pytania (np. pod polami do wyboru kandydata) z wiedzy ogólnej, aby zweryfikować, czy osoba jest czegokolwiek świadoma..
  • Odpowiedz
@RybkaNaDwaRazy: Ja dopiero po opuszczeniu murów szkoły zorientowałem się, że przez 400 lat byliśmy jednym państwem z Białorusią. A historię lubiłem. Tylko ogólny obraz zniknął w całej masie niepotrzebnych nikomu szczegółów. A znałem na pamięć datę unii w Krewie i unii lubelskiej. Ale nie wiedziałem co się z tym wiązało, bo nikt nigdy nie pokazał mapy i nie powiedział, że byliśmy kiedyś jednym państwem i dlaczego już nie jesteśmy. Szkoła
  • Odpowiedz
podobnie powinno być podczas każdych wyborów gdzie głosujemy i wrzucamy głos do urny. Proste 3-4 pytania (np. pod polami do wyboru kandydata) z wiedzy ogólnej, aby zweryfikować, czy osoba jest czegokolwiek świadoma..

@nabbek: i pula pytań byłaby już znana 15min po rozpocEciu głosowania xx
  • Odpowiedz