Wpis z mikrobloga

#kiszak Fajna ta kostka, wreszcie jakiś dedykowany sprzęt na desktop. Jak będzie spoko ratio ceny do wydajności to może obok PS5 będzie wykorzystywany, bo co do reszty to nie mam obaw względem Valve.
WujekDoggi - #kiszak Fajna ta kostka, wreszcie jakiś dedykowany sprzęt na desktop. Ja...

źródło: G5kpN3wXMAAXiCN

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WujekDoggi: Modowanie jest ciekawe, o ile mody są łatwe do zainstalowania. Przynajmniej tak było kilka lat temu jeszcze.
Dzisiaj przeciętny gracz chce mieć grę, którą odpala, i działa. Producenci to wykorzystują, i koszą z kasy.
Wielu ludzi z nowego pokolenia nawet nie wie do końca, czym są foldery w systemie.
  • Odpowiedz
@WujekDoggi: coś wiadomo jaka specyfikacja i cena? I system pewnie taki jak steamdeck. Do gier retro może będzie spoko, sam szukałem ostatnio minipc bo jednak brakuje czasami peceta. New Vegas próbowałem przejść na handheldzie z winlatorem ale było ciężko
  • Odpowiedz
  • 0
@rancorn: IGN podaje równowartość RTX 4060 i wszystkie aktualne gry 4k 60 fps z upscalingiem. O cenie nic nie wiadomo, ale jak nie zejdą poniżej 4 albo nawet 3 tysięcy to nie widzę większego sensu w tym sprzęcie
  • Odpowiedz
  • 2
@Talaxin: Tylko że o PS6 nic nie wiadomo i pewnie wyjdzie za ~2 lata a ten machine ma być early 2026 xD Rozmiar, steamos, bezpłatny online, biblioteka steam, emulacje, streaming na steam decka
Jeśli by się zmieścili w 700-1000$ to byłby spoko opcją dla wielu osób, nie tylko pececiarzy
  • Odpowiedz
@WujekDoggi: Gdyby był za te 1000 dolarów to w sumie byłby opcją lepszą od laptopów które z tej półki cenowej to raczej się smażą na tych chłodzeniach co mają niż poprawnie działają
  • Odpowiedz
tylko że nie masz gwarancji że nowe gry odpali

@Talaxin: steamdeck odpala wszystkie nowe gry jeśli nie mają antycheata kernelowego i to będzie realny dealbreaker dla niektórych bo w bfa6 czy fortnighta nie pograsz.

drugi problem to 8gb vramu na karcie, to może być za mało za kilka lat.
  • Odpowiedz
@WujekDoggi:

Jeśli by się zmieścili w 700-1000$ to byłby spoko opcją dla wielu osób, nie tylko pececiarzy

biorąc pod uwagę specyfikacje, a jest ona budżetowa to chcą żeby to było tanie - myślę że max 500-600 dolarów. masz mobilny procesor i słabszy odpowiednik rtxa 4060. Myślę że głównym celem nie jest zastąpienie peceta a właśnie konsoli. Kupujesz tanie gówienko, podpinasz do telewizora i masz gry ze steama i grasz w
  • Odpowiedz
@Talaxin: Ogólnie problem jest taki, że zoomerzy i alfa według danych nie grają na konsolach, większość gra na mobilkach, a reszta na PC. Konsole to jest powoli, poza nintendo, umierający rynek.Wygrana Sony to wcale nie jest wielka wygrana bo pula graczy konsolowych im nie rośnie z generacji na generację a spada. Microsoft pierwszy się wyoutowuje z tego interesu ale Sony może skończyć podobnie. Są zresztą plotki, że oni może będą
  • Odpowiedz
@Talaxin: W co grają teraz młodzi? Roblox, minecraft i fortnight. W gry singleplayer, i to na konsoli to grają przeważnie boomerzy jak my. A biznes zarówno w Sony jak i Microsofcie robi dobrą minę do złej gry bo widzą dane i nie mają pomysłu jak przyciągnąć ludzi młodą generację. Stąd masz takie gigantyczne niewypały jak Concord która miała być cool grą dla zoomerów i alfa z boomerskiego punku widzenia xd
  • Odpowiedz
@tubkas12 nie zgadzam się z tym. Dla niedzielnych graczy konsola to jest najlepsza opcja ponieważ płaci raz za sprzęt mega prosty w obsłudze który pozwala grać w miarę komfortowych warunkach kilka lat i nie jest to coś mega drogie (ps5 bez napędu na premierę kosztował 1750zł mając w zestawie kontroler za 300zł). Lubię sobie poczytać komentarze pod artykułami o grach i nie raz piszą tam osoby które grają w tygodniu 6/8h
  • Odpowiedz
@Talaxin: gracze konsolowi to nie są "już" niedzielni gracze, niedzielni gracze to grają na tabletach albo telefonach. ewentualnie może nintendo switch. zobacz sobie na takie typowe kobiety jak grają to właśnie na telefonie albo na switchu, switch pod tym względem jest fenomenem. konsole tradycyjne mają dużo więcej wspólnego z pececiarzami i to jest bardzo podobna kategoria. zwłaszcza, że granie na konsoli nie jest tak wygodne jak kiedyś że wkładasz płytę
  • Odpowiedz
@tubkas12 na ps5 pro mam zainstalowane chyba około 30 gier i nie mam codziennie updateów xD Dzisiaj był patch do bf6 ale ile to zajęło 4 min chyba. Tryby zazwyczaj są dwa które wybiera się przy pierwszym odpaleniu gry. Nadal o wiele mniej pracy niż zabawa z opcjami graficznymi.
Ludzi grających na telefonach/tabletach nie zaliczam do rynku gier.
  • Odpowiedz
@tubkas12 to jest kompletnie inny poziom gier xD To nie rynek gier AAA i gier kompetytywnych. Istnieje ale nie ma tam rewolucji i nic ciekawego. Zapychacze z reklamami i gacha wyciskarki kasy.
  • Odpowiedz