Wpis z mikrobloga

Jest jeden paradoks linuksowej społeczności, który do tej pory jest dla mnie totalnie niezrozumiały.

Z definicji społeczność otwarta, dająca wolność wyboru jako wartość ponad wszystko. Jednocześnie jadąca z góry na dół po osobach, które np. instalują sobie Google Chrome w swojej instalacji, lub też wybierająca ten, a nie inny program, niezgodny z ideą FOSS. Oba przypadki nie spotkały mnie, a innych, z którymi mam kontakt. I to w tym tygodniu (a to dopiero środa).

Całe szczęście, że takich krzykaczy jest zaledwie ułamek, myślę że 95% ludzi wpada do grona normalsów. Szkoda tylko, ze te 5% to najgłośniejsze wrony.

#linux #informatyka #komputery #technologia #windows10 #windows
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@olinuksieprzykawie: I paradoksem też jest to że pomimo tego jak mocno ten 95% deklaruje że to tylko to 5% jest takie niedorąbane pod deklem, to jakoś mało kto słyszy ten 95%. A potem wielkie oburzenie gdy większość buduje swoje mniemanie o społeczności Linuksa na tym krzykliwym 5%. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
supra107 - @olinuksieprzykawie: I paradoksem też jest to że pomimo tego jak mocno ten...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@supra107 napiszę to inaczej, bo powyższe wyszło mi koślawo, a chce, żeby była jasność.

Akurat tu nie mogę się z Tobą zgodzić, w ramach choćby swojego kanału na YT czytam komentarze ludzi, 95% jasno i dość klarownie wpada w tę kategorię normalsów i nie są oni jak ciche myszki. Nie mam takiego odbioru, jak Ty, dość jasno i normalnie się wypowiadają, nie odbieram tego więc na zasadzie "cała społeczność to jak
  • Odpowiedz