Wpis z mikrobloga

#praca #pracait

Przez ostatnie 3msc szukalem pracy w branzy IT, bylem na kilkunastu rozmowach, dostalem kilka ofert pracy. Mam sporo lat doswiadczenia (trzeba to brac pod uwage, poniewaz swiezaki moga byc w innej sytuacji). Moje spostrzezenia i tipy:

- praca jest i to sporo, ale stawki nie sa juz tak bardzo atracyjne, a pracodawcy sklonni do negocjacji (ale nadal sa to bardzo dobre pieniad,e patrzac na inne zawody)
- w CV trzeba troche klamac, a przynajmniej mocno ubarwiac, malo kto to sprawdza, a jesli juz to pobieznie - w kazdym nowym miejscu pracy i tak musimy sie wdrozyc i nauczyc pewnych rzeczy od poczatku
- w formularzu rekrutacyjnym trzeba wybrac "dostepnosc od zaraz" poniewaz jesli dasz "dostepny za 3msc" to zaden rekruter sie nie odezwie
- sortujcie sobie oferty i aplikujcie tylko na nowe ogloszenia, jak wysle sie CV po 3/4 tyg od publikacji oferty to juz raczej maja tylu kandydatow, ze kolejni leca do kosza
- ogloszenia sa bardzo mocno przesadzone jesli chodzi o umiejetnosci, np. W ogloszeniu jest wymagana znajomosc jezyka angielskiego B2, a w pracy wystarczy umiec przeczytac domumentacje w tym jezyku, wymaga sie wzorcow projektowych a wystarczy wiedziec czym jest MVC itp
- chodzic jak najwiecej na rozmowy rekrutacyjne nawet w ramach treningu, dzieki czemu nabieramy pewnosci siebie i na kolejnych idzie duzo latwiej
- aplikowac nawet jesli nie masz kompletu wymaganych umiejetnosci np. Jesli nie znasz Jiry/Confluence to sa tak proste aplikacje ze ogarniesz je w jeden dzien
- na rozmowie bardziej licza sie umiejetnosci miekkie niz twarde techniczne, musisz zlapac vibe z rekruterem. Jesi przyjdziesz na rozmowe, a nie potrafisz sie odezwac i porozmawiac w kilku zdaniach to jestes uznawany za dziwaka i odpadasz, dobrze jest rzucic jakims zartem itp. Nikt nie wezmie do zespolu osoby ktora ma problemy komunikacyjne
- trzeba modyfikowac CV pod oferty, dlugo myslalem ze to sciema ale faktycznie pomaga sie przebic przez ATSy itp
- jest bardzo duzo ofert ktore wydaja sie atrakcyjne i wisza, ale to oferty widmo - nawet nikt takiej aplikacji nie otwiera, sa to szczegolnie duze korpo ktore maja wykupione pakiety w pracuj.pl itp
- praca zdalna istnieje ale raczej w trybie hybrydowym, wiele firm probuje wciskac prace zdalna jako hybryda 4/1 (1 dzien w tyg z domu)
- nie mozna pokazac swojej desperacji i gadac ze bardzo zalezy Ci na pracy - to mit
- bardzo slabo (z mojego punktu widzenia) sa rekrutacje wieloetapowe i bardzo rozciagniete w czasie, to co kiedys zalatwialo sie na jednym spotkaniu dzis rozciaga sie przynajmniej na 3 etapy, a byly rekrutacje nawet 5 etapowe
- jak nie zalezy Ci na pienieniadzach, ale na tym by isc do pracy odsiedziec to cisnij w instytucje publiczne (urzedy miasta, szpitale, Zusy, Urzedy skarbowe) - bylem na takich 2 rekrutacjach, biora kazdego kto bedzie chcial (bo nikt za takie pieniadze w IT pracowac nie bedzie) ale stawki to 5k brutto + jakies smieszne dodatki, ale moze dla kogos jest to sposob na przetrwanie

Jesli ktos ma jakies pytania to chetnie odpowiem/pomoge
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@W_nocy_x3: może warto zrobić do tego sobie jakąś automatyzację:
-do wyszukiwania najnowszych ofert
-do modyfikacji CV, tokeny OpenAI będą groszem

W CV trzeba kłamać? :)
Chodzi o to, że ja od 15 lat nie mam w CV praktycznie nic, oprócz własnych projektów na JDG i może 3-4 zleceń dla firm zagranicznych.
Da się to podkoloryzować?
  • Odpowiedz
  • 0
@luke-mat Mialem ten komfort, ze w czasie ppszukiwan nie pracowalem, szukalem typowo w IT wiec mialem 4 zakladki ktorych url kierowal do wyfiltrowanych ofert wedlug moich preferencji. W CV trzeba wpisac co konkretnie robiles na danym stanowisku - nie piszemy tylko "Administrator baz danych" ale piszemy tez czym konretnie sie zajmowalismy typu "projektowalem strukture i zaleznosci bazy danych dla aplikacji X, planowalem kamienie milowe dla wdrozenia aplikacji, integrowalem system X z
  • Odpowiedz
@W_nocy_x3: Przydatne rady, z większością się zgodzę

- ogloszenia sa bardzo mocno przesadzone jesli chodzi o umiejetnosci, np. W ogloszeniu jest wymagana znajomosc jezyka angielskiego B2, a w pracy wystarczy umiec przeczytac domumentacje w tym jezyku

To zależy czy masz anglojęzyczny zespół i stanowisko senior, albo nawet mid. Bo jak ktoś wszystko rozumie, ale nie mówi płynnie, to może mieć problem, gdy trzeba się dogadywać z biznesem na spotkaniu. Wg
  • Odpowiedz
@W_nocy_x3: moje doświadczenia to "człowiek orkiestra":
-latami appki Android, od UI, przez logikę, rest API, kończąc na marketingu
-kilka zleceń typu SDK dla firmy reklamowej pod Androida
-teraz cisnę micro saasy, Next.js, backend, frontend, devops, marketing, sporo vibe coding
Czyli człowiek znający wszystko i nic, a już 37 lat na karku :) Etatu nigdy nie było, bo kasa z projektów była większa niż bym robił dla kogoś. Teraz brakuje stabilności.
  • Odpowiedz
  • 1
@duck_typing_agony oczywiscie, ze lepiej jakas umiejetnosc miec niz nie miec :). Okej ale pracuja 100% zdalnie bo tak pracuja od 5 lat w ten samej firmie i wypracowal sobie to w czasie pocovidowym czy teraz idzie do nowej pracy i ma mozliwosc 100% remote? Wszystkie oferty pracy gdzie widzialem 100% zdalnie to wylacznie na b2b.
  • Odpowiedz
  • 0
@luke-mat na twoim miejscu szedl bym w management zamiast typowo operacyjna prace. Posiedzisz na spotkaniach, rozpiszesz projekt i tylko go dopilnujesz. Nikogo bez doswiadczenia nie wezma do zarzadzania, a na deva juz tam wiec wieksza konkurencja i mozliwosc zastapienia Cie. Latwiej tez o UoP ktory da Ci stabilnosc np. dla mnie kasa juz nie jest glownym wyznacznikiem - wole miec spokojniejsza prace, nie z---------c w sprintach, pracowac z fajnymi ludzmi itp.
  • Odpowiedz
na twoim miejscu szedl bym w management zamiast typowo operacyjna prace. Posiedzisz na spotkaniach, rozpiszesz projekt i tylko go dopilnujesz. Nikogo bez doswiadczenia nie wezma do zarzadzania, a na deva juz tam wiec wieksza konkurencja i mozliwosc zastapienia Cie. Latwiej tez o UoP ktory da Ci stabilnosc np. dla mnie kasa juz nie jest glownym wyznacznikiem - wole miec spokojniejsza prace, nie z---------c w sprintach, pracowac z fajnymi ludzmi itp.

@W_nocy_x3:
  • Odpowiedz
  • 0
@luke-mat kwestia czy sie w tym odnajdziesz, bo ja bardzo lubialem grzebac w kodzie i w pracy nie czulem ze chodze do pracy - to byla przyjemnosc, robilem swoje i mialem w------e. A jako project manager to siedzisz glownie nad dokumentacja i na spotkaniach z klientami - klientami ktorzy czesto nie sa techniczni i nie rozumieja tematow IT, a twoim zadaniem jest spiac swiat biznesu z IT. Jako ciekawostke powiem Ci
  • Odpowiedz
@W_nocy_x3: jest jeszcze ścieżka marketingu, ale chyba w Polsce mocno niedoceniania, patrzę sobie na ogłoszenia na nofluff i ktoś chyba z ch% spadł. Oferty typu zarządzanie socjalami, adsami, seo, całym procesem marketingu i sprzedaży za 6k-10k brutto. Ktoś czasem przekroczy 10k brutto :)
Nie sztuką jest zrobić produkt, sztuką jest znaleźć 100 osób, które za niego zapłaci :)

Najważniejszy pion jest w zasadzie najgorzej opłacany z tego co widzę :)
  • Odpowiedz
  • 0
@luke-mat wiesz co - w moim poprzednim korpo dzial marketingu bardzo slabo zarabial, raczej byli postrzegani jako ludzie od wrzucania postow na linkedina ale robili sporo fajnych rzeczy. Mnie to nigdy nie krecilo wiec sie niee wypowiadam bo malo wiem o tej dzialce.
  • Odpowiedz
  • 0
@Doxori Oczywiscie, ze jest. Nie szedl bym typowo w programowanie od zera - bo jednym promptem w codexie robie to co junior robil by przez tydzien. Ale np. Konsultant erp/wms/crm - nie jest to typowe IT ale jest mocne ssanie na rynku, wystarczy ogarnac dobrze oprogramowanie jednego producenta - teraz chyba Enova mocno przoduje w nowych projektach. Tutaj jest tyle zaleznosci, opcji, konfiguracji, ze AI tdgo.nie ogarnie.
  • Odpowiedz
@W_nocy_x3: W czym konkretnie siedzisz w tym IT? Może bym coś miał dla Ciebie teraz albo za jakiś czas. Obiecać nic nie mogę, ale może akurat się uda :)
Jak nie chcesz tu pisać to odezwij się na privie ;)
  • Odpowiedz