Wpis z mikrobloga

Ej Mirki, mam 82% zysku na orlenie od listopada zeszłego roku i zastanawiam się czy to sprzedać, ogólnie mialem trzymać akcje przez 15 lat aż mój syn osiągnię lat 18, ale teraz to już sam nie wiem xd ogolnie mam ok 13% zwrotu z akcji ogolnie w ciągu roku. Większość to spółki dywidendowe. #gielda #orlen
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fiodooor: zależy, jak masz tam zawrotne 1k to bez sensu tu gadamy i zostaw moze orlen stanie sie drugim bitcoinem i zarobisz 2000x, ale jak msz tam wrzucone jakies 100k to sprzedawaj bo duzo juz nie urośnie.
  • Odpowiedz
@Fiodooor: Ja bym trzymał, bo po co płacić fiskusowi 19%. Jeśli jednak to jest na IKE/IKZE i uważasz, że inna spółka ma większy potencjał to jak najbardziej można sprzedać i kupić coś innego.

Ale jeżeli świerzbi Cię te 82% i boisz się, że zaraz będzie czerwono to chyba lepiej trzymać. Żaden ze mnie inwestor ale spotkałem się ze stwierdzeniem, że ludzie trzymają stratne pozycje z nadzieją, że odbije a sprzedają
  • Odpowiedz
@bugzer: zależy, jak masz tam zawrotne 1k to bez sensu tu gadamy i zostaw moze orlen stanie sie drugim bitcoinem i zarobisz 2000x, ale jak msz tam wrzucone jakies 100k to sprzedawaj bo duzo juz nie urośnie.

Chyba na odwrót xd orlen ze swoją polityką dywidendowa kupiony za 5X za gruby hajs to inwestycja, która co roku będzie dawać kuuuuuupe szmalcu, nie będzie się z tym mógł równać żaden fundusz,
  • Odpowiedz