Aktywne Wpisy

etherway +114
Mireczki pijcie ze mno kompot, przeskoczyłem dziś o 2,5 generacji (。◕‿‿◕。)
#motoryzacja #ford #focus #pokazauto #carboners
#motoryzacja #ford #focus #pokazauto #carboners
źródło: 7c1587927eb7eafbffe0fff67ef6901e5f724910b45fdbbf908973b4bc147b93
Pobierz
moll +67
Trud skończon. Pierniki na święta upieczone, zostało jeszcze je polukrować. Życzcie powodzenia xD
#kuchniamoll #gotujzwykopem #jedzenie
#kuchniamoll #gotujzwykopem #jedzenie
źródło: 1000018772
Pobierz

Co zrobić, żeby poprawić czytelność długich formuł?
- Powiększenie paska formuł jest dobre, ale zajmuje zbyt dużo ekranu, no i nie można swobodnie używać strzałek oraz TABulatora
czy da się go przenieść w osobne okno?
Dotychczas próbowałem dodatków;
- Excel lab-AFE: nie potrafi kopiować formuł
- Formula forge: nie podświetla składni
- Formula Editor: Najlepszy, ale nadal nie podświetla składni
Będę sprawdzał jeszcze dodatki do Visual Studio
@Erk700: Nie znam żadnego dodatku, który mógłby pomóc, ale podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Jeśli często natrafiasz na taki problem, to możliwości są dwie:
1) Zbyt słabo znasz to narzędzie i pora się podszkolić i nie robić formuł na
Dalej w zależności od tego, które dane zostały podane trzeba użyć innego wzoru.
Musi to być Excel z uwagi na to, że użytkownik jest starszy i trudno go przekonać do nowych programów.
źródło: Excel-Wiele możliwości wprowadzenia danych
Pobierz@Erk700: Na razie pokazałeś jedną prostą formułę. Jaka ma być logika formuły po dojściu kolumn G:J?
Jako poprawne będą 2 wartości ciemne lub 1 ciemna i 1 jasna (kolumna z literami)
Na podstawie tego zostanie obliczona wartość E11, która wcześniej była po prostu wpisana bezpośrednio przez użytkownika.
(D11=""). Teraz piszesz, że E11 będzie wyliczane, co spowoduje, że formułę najprawdopodobniej dalej będzie można uprościć. Nadal nie widzę z jakiego powodu tam nagle pojawiają się formuły, które mają jakieś dantejskie rozmiaryPrzy proponowanej zmianie
=IF((COUNTBLANK(D11:E11)=1)*(D11="");E11;NA())to w razie wpisania tekstu
aaapodaje wartośćaaazamiast błędu, co ma znaczenie przy późniejszych warunkach i obliczeniach.Dalsze komórki i formuły opierają się o funkcje
ISNA()Wiem, że Excel może zaznaczyć niepoprawne dane na czerwono lub wyświetlić komunikat, jednakże chcę tego uniknąć, ponieważ może to prowadzić do nietypowych wyników lub ograniczenia płynności użytkownika.
źródło: Excel-Wiele możliwości wprowadzenia danych2
PobierzSpójrzmy na same ciemne komórki; dostępne poprawne warianty
1 i 2
1 i 3
1 i 4
2
@Erk700: Ja się wyraziłem nie do końca nieprecyzyjnie, mówiąc "drugi warunek" miałem na myśli nie ten, który sprawdza, czy E11 jest liczbą, czyli:
=IF((D11="")*ISNUMBER(E11),E11,NA())Skoro E11 jest docelowo wyliczane formułą to zakładam, że wynik to albo liczba, albo błąd więc można to dalej zapisać jako
=IFERROR(E11/(D11=""),NA()).Jeśli w jakimś momencie okazuje się, że wyliczenia są tak skomplikowane, że formuła zajmie pół ekranu to wyjście jest
=IF((D11="")*ISNUMBER(E11),E11,NA())ma sens. Nie wpadła bym wcześniej na wykorzystanie pustej wartości(D11="").Wpadłem na jeszcze inny warunek
COUNT(D11:E11)=1, wtedy wyjdzie=IF((D11="")*ISNUMBER(E11),E11,NA())=IF(COUNT(D11:E11)=1,E11,NA())=IFERROR(E11/(D11=""),NA())- sprytnie wykorzystałeś 1/0. Intuicyjnie starałem się unikać tego działania, ale okazało się, że może byćIFSda się wprowadzić grupoweelseprzy pomocyTRUE(o czym nie wiedziałem) i da się uprościć formułę.@vanguard Po prawej porównanie z VSCode + dodatek "Excel Formula Language Support"
Warunki bez docelowych wzorów
źródło: Excel-Wiele możliwości wprowadzenia danych3
Pobierz@Erk700: akurat dzielenie przez 0 często można wykorzystać, nawet w tak dziwnych konstrukcjach typu:
=IFFERROR(1/(1/(jakiekolwiek działanie),""))żeby ukryć zera w wynikach, jeśli jest taka potrzeba.Powinno być w zależności od tego, czy używa się
,czy;=IFERROR(1/(1/(Działanie)),"")lub=IFERROR(1/(1/(Działanie));"")Gdzie takie działanie ma zastosowanie? Zazwyczaj używam formatowania "Ogólne".
@Erk700: Oczywiście, pisane na szybko bez Excela.
Co do użycia - to podałem przykładowe, zastąpienie zera pustą komórką, co moim zdaniem przydaje się na przykład w przypadku rzadkich macierzy, dla mnie prawa wersja jest dużo czytelniejsza. Oczywiście ten sam efekt można też osiągnąć formatowaniem, ale dla mnie osobiście ukrywanie danych formatem to lekki błąd w sztuce - później można się zdziwić, że warunek typu ISBLANK zwraca
źródło: Przechwytywanie
PobierzLAMDAjest we wersji 2021, ale tylko w tych nowszych odsłonach-buildach (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)