Aktywne Wpisy

Dorciqch +128
źródło: temp_file8589038139457099639
Pobierz
wjtk123 +154
Słucham Państwa, komu się Polska nie podoba i chciałby ponownie wziąć udział w narodzinowej loterii? xD
#polska #swiat #mapa #ciekawostki #statystyka
#polska #swiat #mapa #ciekawostki #statystyka
źródło: IMG_9995
Pobierz

Pytanie za 100 punktów, jaki zestaw, najlepiej pełna klatka, żeby obraz miał duzo szczegółów, ale żeby był w miarę lekki i miał zooma trochę więcej niż 24-105 i na jakie kompromisy muszę iść? Może aparat typu EOS R to overkill do zastosowań podróżniczych?
W telefonie brakuje mi jednak szczegółowości co mocno utrudnia obróbkę i na telewizorze są piksele.
#fotografia #canon #aparat #aparatfotograficzny
Sam EOS R też jest za ciężki by z nim chodzić. Może jak kupię plecak z pasem biodrowym, to będzie lepiej. Póki co zostaje smartfon.
Albo saszetka na biodra, chyba są dedykowane dla fotografów. Nie mogę obciążać kręgosłupa ani nosić nic ciężkiego.
(kark nie boli)
źródło: popruh_ggs_f4_fotospeed_7
PobierzMnóstwo zdjęć w podróży robię właśnie takim zestawem, to waży jakieś 1.2kg w sumie i noszę to cały dzień na ręce na opasce (peak design cuff).
Jeśli chcesz tele to albo bierzesz drugi obiektyw w stylu 100-400/5.6-8 jeśli nie chcesz żeby dużo ważyło, albo
@puexam: przysłona 4 ale wersją L, może beż L waży mniej, w sumie to nie wiem, w czym różnica, ale teraz trudniej znaleźć bez L
@puexam: Może jakiś lepszy kompakt... nie wiem, ale ciężko się chodzi z czymś ciężkim
@puexam: no to dużo
@SendMeAnAngel: aaa ty kupiłeś f 4, ale w takim razie pewnie obiektyw EF... Kupuj RF :) to będzie różnica.
@puexam: kupiłem RF ale w wersji L
Mam jeszcze jakieś dziadostwa z OLX których nie przetestowałem, bo muszę kupić przejściówkę EF->RF, ale też trochę ważą.
Pomyślę, a gdybym miał się przesiadać na inny aparat, to może Sony, a nie Canon?
No to jesli masz ten obiektyw to moze sparuj go z lżejszy body jak r8.
Canon Nikon sony wszystko bedzie ważyło:)
@puexam: Ok, pójdę pogadać do sklepu, bo goście tam się znają na sprzęcie.
Jest też wersja STM tego obiektywu, tania i ona waży 395g. Natomiast USM L waży 700g. Staloogniskowy 50mm waży 160g, natomiast 16mm waży 165g. Czyli 2 stałe ważą mniej niż tańszy zoom. A body 660g z baterią i kartą pamięci. To dane z neta
Jak nie potrzebujesz zoomu to kupuj stalki, sa ludzie ktorzy tylko nimi fotografuja. Sam mam dwie, ale ważą duzo więcej niz którykolwiek z obiektywów o ktorych piszesz :)
Suma summarum mysle ze 24-240 to to czego szukasz...
@puexam: A nie L-ka radzi sobie znacznie gorzej? Nie mam porównania. Stabilizacja faktycznie dobra i niepotrzebnie ustawiałem czas naświetlania 250 ms wśród ludzi, przez co w nocy są szumy. Zobaczę, na ile da się je usunąć podczas obróbki.
Ten obiektyw jest za ciężki do spacerówki. Bolał mnie kręgosłup. Nadaje się
Tak oczywiście zdjęcia będą co do zasady wyższej jakości niż te z telefonu, a wiele z tych mankamentów słabszego obiektywu można łatwo naprawić w postprodukcji.
źródło: 550371e27b4d8b84b12f282ff47fe912778e86dd992ef585ec05ac50484e0a53
Pobierz