Wpis z mikrobloga

Kupiłem na próbę zooma 24-105 L do Canon EOS R i sam obiektyw waży więcej niż sam aparat i 2 stałe obiektywy 16 i 50 razem wzięte. Taka opcja odpada jeśli chodzi o podróżowanie z aparatem. Poza tym 105 to często za mało, to odpowiednik 3x w Galaxy S22U, a często używam 10x (240) do sfocenia czegoś w oddali tylko że tu już jest mały poziom szczegółów i do akcji wkracza AI by poprawić obraz.

Pytanie za 100 punktów, jaki zestaw, najlepiej pełna klatka, żeby obraz miał duzo szczegółów, ale żeby był w miarę lekki i miał zooma trochę więcej niż 24-105 i na jakie kompromisy muszę iść? Może aparat typu EOS R to overkill do zastosowań podróżniczych?

W telefonie brakuje mi jednak szczegółowości co mocno utrudnia obróbkę i na telewizorze są piksele.

#fotografia #canon #aparat #aparatfotograficzny
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KurczakGangBango: jaka alternatywa?

Sam EOS R też jest za ciężki by z nim chodzić. Może jak kupię plecak z pasem biodrowym, to będzie lepiej. Póki co zostaje smartfon.

Albo saszetka na biodra, chyba są dedykowane dla fotografów. Nie mogę obciążać kręgosłupa ani nosić nic ciężkiego.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: brzmi jakbyś kupił 24-105 2.8. Kup 24-105 f 4, z nim puszka waży razem mniej niż ten 2.8 sam. Przysłona 4 wystarczy na co dzień.
Mnóstwo zdjęć w podróży robię właśnie takim zestawem, to waży jakieś 1.2kg w sumie i noszę to cały dzień na ręce na opasce (peak design cuff).
Jeśli chcesz tele to albo bierzesz drugi obiektyw w stylu 100-400/5.6-8 jeśli nie chcesz żeby dużo ważyło, albo
  • Odpowiedz
brzmi jakbyś kupił 24-105 2.8. Kup 24-105 f 4, z nim puszka waży razem mniej niż ten 2.8 sam. Przysłona 4 wystarczy na co dzień.

@puexam: przysłona 4 ale wersją L, może beż L waży mniej, w sumie to nie wiem, w czym różnica, ale teraz trudniej znaleźć bez L
  • Odpowiedz
alternatywy nie ma, jak kiedyś sprawdzałem to Canon RF wypada najlepiej w jakości do wagi szkieł.

@puexam: Może jakiś lepszy kompakt... nie wiem, ale ciężko się chodzi z czymś ciężkim
  • Odpowiedz
przysłona 4 ale wersją L, może beż L waży mniej, w sumie to nie wiem, w czym różnica, ale teraz trudniej znaleźć bez L

@SendMeAnAngel: aaa ty kupiłeś f 4, ale w takim razie pewnie obiektyw EF... Kupuj RF :) to będzie różnica.

Może jakiś lepszy kompakt... nie wiem, ale ciężko się chodzi z czymś ciężkim

no
  • Odpowiedz
aaa ty kupiłeś f 4, ale w takim razie pewnie obiektyw EF... Kupuj RF :) to będzie różnica.

@puexam: kupiłem RF ale w wersji L

Mam jeszcze jakieś dziadostwa z OLX których nie przetestowałem, bo muszę kupić przejściówkę EF->RF, ale też trochę ważą.

Pomyślę, a gdybym miał się przesiadać na inny aparat, to może Sony, a nie Canon?
  • Odpowiedz
No to jesli masz ten obiektyw to moze 700sparuj go z lżejszy body jak r8.

@puexam: Ok, pójdę pogadać do sklepu, bo goście tam się znają na sprzęcie.

Jest też wersja STM tego obiektywu, tania i ona waży 395g. Natomiast USM L waży 700g. Staloogniskowy 50mm waży 160g, natomiast 16mm waży 165g. Czyli 2 stałe ważą mniej niż tańszy zoom. A body 660g z baterią i kartą pamięci. To dane z neta
  • Odpowiedz
  • 0
@SendMeAnAngel to sa dwa różne obiektywy. Lka waży dwa razy tyle bo ma dwa razy tyle soczewek, dzięki czemu obraz jest sporo lepszy, a stabilizacja i focus szybszy.
Jak nie potrzebujesz zoomu to kupuj stalki, sa ludzie ktorzy tylko nimi fotografuja. Sam mam dwie, ale ważą duzo więcej niz którykolwiek z obiektywów o ktorych piszesz :)
Suma summarum mysle ze 24-240 to to czego szukasz...
  • Odpowiedz
Lka waży dwa razy tyle bo ma dwa razy tyle soczewek, dzięki czemu obraz jest sporo lepszy, a stabilizacja i focus szybszy.

@puexam: A nie L-ka radzi sobie znacznie gorzej? Nie mam porównania. Stabilizacja faktycznie dobra i niepotrzebnie ustawiałem czas naświetlania 250 ms wśród ludzi, przez co w nocy są szumy. Zobaczę, na ile da się je usunąć podczas obróbki.

Ten obiektyw jest za ciężki do spacerówki. Bolał mnie kręgosłup. Nadaje się
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: Nie-Lką zrobiłem dosłownie kilka zdjęć. Jest słabsza. Przede wszystkim jej minus to jest światło 7.1 na długim końcu, sporo to odbiera możliwości aranżacyjnych. Do tego zdaje się dość aberruje. Ale szczegóły techniczne to w testach. Ja bym nie chciał tego obiektywu ze względu na tą jasność.
Tak oczywiście zdjęcia będą co do zasady wyższej jakości niż te z telefonu, a wiele z tych mankamentów słabszego obiektywu można łatwo naprawić w postprodukcji.
puexam - @SendMeAnAngel: Nie-Lką zrobiłem dosłownie kilka zdjęć. Jest słabsza. Przede...

źródło: 550371e27b4d8b84b12f282ff47fe912778e86dd992ef585ec05ac50484e0a53

Pobierz
  • Odpowiedz