Wpis z mikrobloga

Zawsze będzie mnie zastanawiać krótkowzroczność "biznesu" w Polsce. Gdyby wprowadzić sensowny podatek katastralny, który zapewni tanie i dostępne PIERWSZE mieszkania dla dolnego 50% społeczeństw, dochód rozporządzalny wzrósłby niesamowicie. Taki wolny Areczek z pełnym portfelem byłby zbawieniem dla lokalnych firm usługowych/handlowych. Obecnie Areczek z 30 letnią pętla na szyję, myśli tylko jak przeżyć do kolejnego miesiąca z czego nie ma żadnego pożytku.
#nieruchomosci
Metylo - Zawsze będzie mnie zastanawiać krótkowzroczność "biznesu" w Polsce. Gdyby wp...

źródło: temp_file2097237898741268972

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Metylo tu nie chodzi o pieniądze tu chodzi o kontrolę, ludzie czerpią perwersyjną przyjemność z bycia czynszojadami; we własnym mniemaniu są niczym arystokracja - to są gry statusowe, a nie matematyka; gdyby chodziło o pieniądze kupiliby ETF;

Gwarantuje, że gdyby mogli to by wykupili wodociągi i wydawali wodę do wiader, jak wataszka w Sudanie Północnym.
  • Odpowiedz
. Gdyby wprowadzić sensowny podatek katastralny, który zapewni tanie i dostępne PIERWSZE mieszkania dla dolnego 50% społeczeństw

@Metylo: W ktorym kraju tak bylo, ze po wprowadzeniu katastra ceny mieszkan poszybowaly w dol i sa niskie?? W zadnym? No to dlaczego w Polsce ma byc inaczej? NIe jestem przeciwnikiem katastra, po prostu pytam.
  • Odpowiedz
@Metylo: stary, ale kulturalnie prosze. Ja sam jestem po stronie spadkowiczow bo szukam obecnie swojego pierwszego mieszkania do zamieszkania i nie dre p---y. Po prostu pytam o argumenty czemu te ceny maja tak spasc i gdzie upatrujesz przykladow drastycznego spadku cen po wprowadzeniu podatku katastralnego?
  • Odpowiedz
@Metylo: wiem. ja nie mowie ze katarster to jednozznacznie zle rozwiazanie. zapytuje tylko skad taki entuzjazm co do ewentualnych duzych spadkow cen po wprowadzenie tego, gdzie trudno mi znalezc kraje w ktorych by cos takiego zaszlo.
poza tym kataster od kazdego mieszkania mi sie nie podoba, bo niby czemu ma mi sie podobac. place podatek dochodowy, place vat czemu mam jeszcze w przyslosci placic kataster?
  • Odpowiedz
@Metylo: no wlasnie o to chodzi, ze nie trafiaja do mnie argumenty ze ten podatek nie zostanie rozszerzony na pierwsza tak jak to dziala w cywilizowanym swiecie, wg mnie osoby ktore w to wierza to sorry ale naiwniacy. MIck pl na twitterze to po prostu bezczelnie klamie, a chlopaki tutaj ci bardziej ogarnieci na tagu sami przyznaja ze to przedzej czy pozniej wejdzie od pierwszej nieruchomosci. Skoro wolisz wierzyc ze
  • Odpowiedz
  • 4
@Metylo
@HexenHeretic

1. Kataster w mojej opinii jest jednym z ważniejszych elementów trzymający ceny nieruchomosci w ryzach (czyli szprycowanie niemrawej gospodarki latami zerowych stop) na zachodzie.
2. Katater docelowo powinien byc na wszystko, z jakimś malym wyłączeniem per m2/os.
3. Masz go zapłacić bo panstow jest w chronicznym deficycie. U nas nie ma w zasadzie podatków majątkowych- to lepiej to, niz kolejne od pracy, od konsumpcji juz sa dosc wysokie.
  • Odpowiedz
@Metylo Pan Warren Buffet jakby zobaczył takiego betonowego "inwestora" to tymi samymi ustami, którymi pije napoje CocaCola naplułby mu w ryj i sprzedał plaskuna
  • Odpowiedz