Wpis z mikrobloga

Od razu powiem, że za cholerę nie wiem, jak to otagować.

Zamontowałem ostatnio wideofon firmy Kenik. Ogólnie urządzenie spoko, ale ma do wyboru 4 dzwonki. Tapetę da się na nim zmienić, ale dzwonków już nie. Jeden jest gorszy od drugiego, żywcem zerżnięte z jakichś telefonów, realnie jeden nadaje się do użytku, a i tak jest stosunkowo cichy. Pytałem technicznych, którzy kontaktowali się z producentem/importerem (czy kimś tam), czy da radę jakoś je zmienić. Powiedzieli, że niestety nie.

I wtedy zaczęła się moja przygoda. Jako fan rootowania, zdołałem przerobić firmware tak, że mogę tam ładować swoje własne dzwonki. Całość przeżywa restarty. Obsługa wymaga podstawowej znajomości cmd (Windows) / shella (Linux). No albo zastosowania się do instrukcji, którą zamierzam zrobić.

I tu pojawia się szkopuł - gdzie taki manual można wrzucić, żeby nie zginął w czeluściach netu i ktoś zainteresowany przeróbkami (mający może mniej samozaparcia, żeby wszystko zrobić samemu od zera) mógł skorzystać? Fora specjalistyczne praktycznie nie istnieją, "sołszyl medja" to ściek, w którym nic się nie da znaleźć. Elektroda mi się nie uśmiecha, bo za źle postawiony przecinek mogą wypier&olić cały post. Co więc zostaje? Jakieś Reddity? Coś innego?

Poradźcie coś ¯_(ツ)_/¯

Wideo oczywiście własne.

#komputery #informatyka #smarthome #hacking #cracking
NyanNyan - Od razu powiem, że za cholerę nie wiem, jak to otagować.

Zamontowałem ost...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@NyanNyan: Pierwsze co też mi przyszło do głowy, to że szkoda, że nie ma już for. A tak to chyba tylko YT zostaje. Z dobrym opisem, czasem ktoś może trafić. W sumie to w opisie powinieneś dać cały tutorial w formie tekstowej.
  • Odpowiedz
  • 0
@Oo-oO: Dzięki, ale to wygląda jak spory kaliber, a to jest zdecydowanie płotka.

@Altar: To już chciałbym jako ostateczność. Opisanie tego tekstowo z przykładami, jest absolutnie wystarczające. Tutaj musiałbym jakieś wideo nagrywać, napisy nanosić, więc cała edycja wideo (albo AI narrator, bo mój głos się do tego nie nadaje). O ile tego nie ściągną, bo byłoby wyjaśnione, jak się łamie zabezpieczenia.

Od biedy to mógłbym i tu opisać,
  • Odpowiedz
  • 0
@NyanNyan: Wersja minimalistyczna: screeny z napisami, bez wokalu i tylko jakąś muzyczką z biblioteki YT. To ogarniesz bardzo prostymi środkami. Dla dynamiki, screeny możesz zoomować i przesuwać.

Tak mi przyszło do głowy, bo nieraz jak czegoś szukałem, to wyskakiwał mi link do YT, a tam jakiś szczaw przed mutacją z 4 filmikami na krzyż zaczynał: "elo, dzisiaj pokażę wam, jak...".
Po czym klikał jakieś banały na pulpicie i robił napisy
  • Odpowiedz
@NyanNyan Ja takie ciekawostki to najprędzej bym szukał na Githubie, ludzie często rozpisują bez plików jak coś zrobić, z gotowymi komendami wklejonymi i rozpisaniem jak, co i dlaczego. A stamtąd nie ginie za bardzo nic póki co.
  • Odpowiedz
@NyanNyan Generalnie z githubem jest o tyle dobrze że jak trafisz w jakieś słowo, frazę klucz czy coś w googlu/na samym githubie to to wyskoczy. Więc jak ktoś będzie szukał "Kenik videophone hack" czy po polsku czy angielsku to raczej mu się to wyświetli bez większych problemów.
  • Odpowiedz
  • 0
@CarlChryniszzswics: Jakbym cyklicznie dzióbał takie rzeczy, to pewnie miałoby to sens, ale stawiać bloga po to, żeby umieścić na nim jeden wpis... no nieeee :D Idealnie by było, gdyby istniało forum, gdzie ludzie rozgrzebują takie tematy (jak XDA czy podobne), ale nie umiałem niczego takiego znaleźć.
  • Odpowiedz
@NyanNyan: ja czasami umieszczę tam 2 w ciągu roku. A mam opisane jak ustawić sobie czas, jak zmienić ustawienia grub, jak zrobić... wszystko co było kiedyś problemem i musiałem szukać aby zaczęło działać jak chcę. Teraz mam w jednym miejscu. No ale to jest od 10 czy 15 lat. Kiedyś tego było więcej, teraz jest prościej.
  • Odpowiedz