Wpis z mikrobloga

• 0
moja lista:

satty - bardzo fajne narzędzie do edycji screenshotów
zoxide - do szybkiego przechodzenia w często używane foldery
rofi - szybki i niezawodny z mojego doświadczenia app luancher
webcord - klient discorda (chociaż na discorda wchodzę raz na rok)
  • Odpowiedz
@tubkas12: gwenview, też bez niego życia sobie nie wyobrażam :) yt-dlp - bardzo proste narzędzie do szybkiego ściągania różnorakich plików - świetnie sprawdza się do vod tvp, który twierdzi, że za granicą nic nie zobaczysz, a przy pomocy tego cuda mogę ściągnąć każdy content; aseprite - płatny, ale bardzo dobry program do pixelart
  • Odpowiedz
@tubkas12: Gemini CLI i podobne rozwiązania - Pozwalasz AI do robienia różnych rzeczy. Np. aktualizowania aplikacji, które są martwe itd. A potem na Github i wyzwiska, że AI zabiera ludziom pracę

Udocker - Docker, ale bez roota i customowych modułów kernela. Przez co działa na Androidzie (bez rekompilacji kernela)
  • Odpowiedz
@tubkas12:
kew - konsolowy odtwarzacz muzyki. Wolę cmusa, ale jakoś kew mi się podoba, bo interfejs jest zupełnie inny niż mają inne odtwarzacze (w tym cmus).
vifm - w sumie jest jakiś taki niszowy, bo wydaje mi się, że częściej wybierane są inne konsolowe menadżery plików. Może nawet ranger jest częściej używany. Tak, jak cmus, vifm ma też vimową klawiszologię i konfigurację. Dwa panele, taby, zakładki i wygodne yank-paste. Bardzo fajnie
  • Odpowiedz
ProtonUp-Qt - do wygodnego pobierania nowych wersji alternatywnych forków Protona, u mnie głównie GE-Protona.
Vesktop - alternatywny klient Discorda.
  • Odpowiedz
  • 2
@tubkas12:
xcalib -> z przełącznikami -invert -alter pozwala szybko odwrócić kolory ekranu - gdy w ciemności otworzysz coś walącego białym po oczach, abo w pełnym słońcu próbujesz rozczytać stronę w trybie nocnym. Można przypisać pod skrót klawiszowy w swoim ulubionym środowisku
leafpad/mousepad - ultra proste edytory tekstu, praktycznie klony notepada z win10 - żadnego kolorowania kodu, intellisense, markdowna, skryptów i innych takich.
screen - na serwerach i urządzeniach zarządzanych zdalnie
  • Odpowiedz
dillo - super mała przeglądarka plików html, której używam do czytania pobranych tutoriali, manuali, itd. Projekt niszowy, bo to coś, co ma wsparcie na stron na poziomie przeglądarek z lat 90-tych.

@psiversum: szacun. Używałem tego z 15 lat temu na bardzo starym sprzęcie do kontaktu ze światem żeby jakiekolwiek strony móc przejrzeć i już wtedy to był dość projekt jak cofnięcie się w przeszłość (reszta przeglądarek za ciężka). Co było
  • Odpowiedz