Aktywne Wpisy
czahrolek98 +3
W sumie jak to jest, że niby jedna z najlepszych 9 nie potrafi wpakować hattricka drużynom typu Malta i San Marino, a haaland to na czilku robi?
Nie mówcie, że Norwegia jest x klas wyższej od polskiej drużyny.
#mecz
Nie mówcie, że Norwegia jest x klas wyższej od polskiej drużyny.
#mecz

Wrrronika +1
Jedyne co mi w życiu potrzebne to:
Tlen
Woda
Kalorie
Tlen
Woda
Kalorie

Przymierzam się do rozpoczęcia swojej przygody ze zdobywaniem szczytów w tatrach zimą. Do tej pory robiłem to tylko w lecie, więc rozglądam się za jakimś kursem turystyki zimowej 1 stopnia (podstawy jak hamowanie czekanem, chodzenie w rakach, lawinowe abc itp.) Słyszałem niepopularną opinię, że tak naprawdę nie jest to zbyt opłacalne, bo obecnie całą wiedzę można już pozyskać z neta i filmów na yt, które uczą dokładnie tego samego za darmo i które pęka w szwach od materiałów. Pozostaje potem tylko stopniowa praktyka na własną rękę. Co myślicie o takim podejściu? Dodam że nie jestem żółtodziobem, mam już wieloletnie doświadczenie w górach w niższych partiach (również zimą) i ogarniam tematy takie jak nawigacja, dobór odzieży czy bezpieczeństwo na szlaku.
#gory #tatry #alpinizm #wspinanie #trekking
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Tym niemniej w 3-4 dni nauczą Cię tych podstaw i od
Co do detektora lawinowego to obejrzyj sobie albo poczytaj o zasadach działania takiego sprzętu. Idź z kimś na podobną wycieczke i sobie potestujcie jak to działa w realu. Nie polecam samemu zabawy w zasypywanie się pod śniegiem
Jeśli chodzi o początki zimowej przygody tatrzańskiej to polecamy Tatry Zachodnie i szczyty takie jak Grześ, Ornak lub Wołowiec. Szczyty te są łatwe a szlaki zazwyczaj przetarte i dobrze oznaczone. Zaopatrz się w raki, czekan z prostym styliskiem oraz zestaw lawinowy (detektor, sonda i łopata). Taki podstawowy zestaw pozwoli Ci wejść