Wpis z mikrobloga

Jestem psiarzem, swojego nie mam bo nie mam ku temu warunków, ale zastanawia mnie jedno. Dlaczego obowiązek wyprowadzania psa na smyczy przerasta wielu właścicieli psów? Przecież na logikę to dobrze dla psa i właściciela który ma nad nim pełną kontrolę. Gdyby taki obowiązek był to można byłoby się przyczepić jedynie do randomowych klocków na trawniku.
Pies też na tym by skorzystał bo możnabyło by uniknąć pewnie 90% pogryzień, leczenia pupila bo jakiegoś gówna się nażarł, wybiegł randomowo pod samochód na ulicy itp.
Dlaczego właścicieli psów przerasta taka prosta rzecz? nie mogę i nie jestem w stanie tego zrozumieć.

#psiarze #psy #takaprawda
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@picasssss1: 90% pogryzien? Odleciales z tymi procentami kompletnie.

A ludzie prowadza psy na miescie bez smyczy, bo nie maja swiadomosci, ze pies moze zobaczyc wiewiorke i wpasc pod auto. Bezmyslnosc, "przeciez nic sie nie stanie". Trzeba edukowac
  • Odpowiedz
  • 2
90% pogryzien? Odleciales z tymi procentami kompletnie.

@Casuel: Niby dlaczego? smycz ułatwia odciągnięcie zwierzaka od ofiary, większość pogryzień to pewnie wolno biegające psy.
  • Odpowiedz
@picasssss1: nie, najczesciej gryza psy, ktore znasz, albo te ktore pilnuja na wsi podworka.
Nie miejskie psy na spacerach.
Co z Ciebie za psiarz, jak tego nie wiesz? :>
Ale smycz wsrod ludzi- jak najbardziej
  • Odpowiedz
@picasssss1: czasem widzę smycze w stylu 5-10 metrowe sznury, gdzie piesek i tak sobie robi co chce, a właściciel nos w telefonie - więc nawet nakaz smyczy to nie jest 100% rozwiązanie na obecne problemy. Nie wspominając o karynach 50kg z amstafami, które by je przeciągnęły po chodniku
  • Odpowiedz
Dlaczego obowiązek wyprowadzania psa na smyczy przerasta wielu właścicieli psów?

@picasssss1: bo nie ma takiego obowiązku. Nie ma przepisu, który mówi, że psa masz wyprowadzać na smyczy
  • Odpowiedz