Wpis z mikrobloga

Mój komentarz do imby z Rymanowskim.
Uważam, że głównym problemem było totalne olanie fact-checku Cichosz przed wywiadem — baba po prostu gadała bzdury, które potem zostały słusznie zjechane przez środowisko.

Rymanowski sam pewnie wie, że dał ciała, więc teraz ratuje się gadką o „wolności słowa”, jak to często bywa u dziennikarzy, kiedy trzeba przykryć własną wtopę.

Moim zdaniem tu nie chodzi o żadną wolność słowa, tylko o odpowiedzialność dziennikarską, rzetelność i dbałość o jakość rozmów. Bo nie mówimy o kimś, kto tylko rzuca opinie „KO/PiS/Konfa najlepsza”, tylko o osobie, która publicznie wypowiada się na tematy naukowe i jest przedstawiana jako ekspert. A skoro się myli — to dziennikarz powinien to wyłapać, przygotować się i zareagować.

W tym przypadku winę ponosi Rymanowski za słabą jakość wywiadu i, szczerze mówiąc, za zmarnowanie mojego czasu.

#polityka #rymanowski
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to dziennikarz powinien to wyłapać, przygotować się i zareagować.

@pyszniarz: dziennikarz nie jest alfą i omegą, żeby w każdym przypadku móc to zrobić.

Słabo wyszło z tą imbą, przesłuchałem wywiadu jeszcze zanim szambo się wylało i coś czułem, że pani profesór nie jest właściwym źródłem wiedzy, więc elegancko, że ją zezłomowało środowisko.

Niemniej, Rymanowski nadal TOP i mam nadzieję, że się nie zniechęci do jutuba po tym i że kanał
  • Odpowiedz
@pyszniarz: ale kto potwierdził? Newsweek i kanał z youtube? Powinna być zorganizowana debata profesorów, technologów żywności, przedstawicieli instytucji państwowych działających w tym zakresie? Z wywiadu wynikało, że instytucje państwowe to fasada i robią tylko to ci mówi Unia. Przykład w sprawie gilfosatu "Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC – ang. International Agency for Research on Cancer) uznała go za substancję potencjalnie rakotwórczą dla ludzi, a także zaburzającą gospodarkę hormonalną (choć
  • Odpowiedz
  • 0
dziennikarz nie jest alfą i omegą, żeby w każdym przypadku móc to zrobić.

@Fattek: Tylko że to nie były pojedyncze przypadki, tylko conajmniej kilka jak nie kilkanaście podczas jednego wywiadu - więc tu nakłada się na siebie 2 sprawy:
- brak sprawdzenia jakości gościa przed wywiadem
- brak przygotowania Rymanowskiego do wywiadu.

Ostatecznie zawsze to dziennikarz odpowiada za "show", a ten wywiad był mierny jakościowo. I uważam że to jest
  • Odpowiedz
  • 0
@HaramiCross: No ale to przecież szeroko została zezłomowana przez środowisko. Polecam posłuchać drugiej strony co ma do powiedzenia i wyrobić sobie zdanie mając pełną wiedzę
  • Odpowiedz