Wpis z mikrobloga

#linux

bawię się ostatnio neovim i udało mi się zrobić z tego IDE, ale kurde jakie to wszystko nieprzystępne jest to szok. Masz wiele różnych managerów pluginów które działają różnie i mają inaczej zrobione konfigi do pluginów, dokumentacja neovima to jakieś lata 90. Sama dokumentacja pluginów bywa bardzo różnej jakości co jest oczywiste. No ale udało się to skonfigurować i nawet fajnie działa.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@_______________________: masz ide w terminalu które jesteś odtworzyć bez problemu za pomocą swojego konfiga. Zaleta jest taka że to będzie działać na wszystkim i na macu, i na linuksie i na windowsie, i na desktopie czy nawet vpsie.
  • Odpowiedz
Jak bardzo kocham wolne oprogramowanie tak, w IDE od JetBrainsów tak mocno wsiąkłem, że nie wyobrażam sobie pracy czymkolwiek innym.
  • Odpowiedz
  • 0
@wafel14: ja tam przez może 5 lat używałem jetbrainsów a później się przesiadłem, wielkiej różnicy nie ma. Może poza debuggowaniem. Debugger w ich ide jest naprawdę dobry.
  • Odpowiedz
@tubkas12: pewnie w innych IDE też da się wszystko to samo poustawiać, ale jednak po tych kilku latach ciężko byłoby mi odtworzyć obecny workflow. Emmet, zen mode, pluginy, skróty klawiszowe, theme, git i cała masa innych drobnych ale usprawniających pracę rzeczy
  • Odpowiedz
  • 0
@makafakafon: brzmi to niby fajnie ale w rzeczywistości jest odwrotnie, (neo)vim staje się coraz większym kombajnem do wszystkiego bo ludzie mają różne potrzeby, a prostota się kompletnie nie sprawdza.

zresztą filozofią vima na pewno nie jest prostota, samo vimmotions jest dość trudne do opanowania
  • Odpowiedz
  • 1
@_______________________: jak nie używałeś w ogóle vima, to zacznij od vimmotion i zobacz czy ci się to podoba. Jak nie to nie ma to sensu. Ogólnie neovim to teraz coś w rodzaju sublime'a albo visual studio code tylko dla autystyków bo masz te przeklęte konfigi w lua. Masz dwa duże projekty które tworzą dla ciebie takiego pseudo IDE ale lepiej się samemu się powoli uczyć, mimo to polecam się bawić
tubkas12 - @_______________________: jak nie używałeś w ogóle vima, to zacznij od vim...
  • Odpowiedz