Wpis z mikrobloga

skad sie bierze kapital, zeby pompowac spolki o kapitalizacji 1-2bln usd o 12% jak teraz amazona, albo te pamietne 30% na oraclu

na zawsze to bedzie dla mnie zagadka

#gielda
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Glupiii wszystko działa dopóki ktoś kupuje te akcje. I czy kapitalizacja ma tu znaczenie? Było wielu gigantów, którzy spadli na pysk. BlackBerry, Nokia, gopro?
  • Odpowiedz
@Glupiii: przede wszystkim, jak masz mega news/wyniki i market jest zamknięty, a akcje powiedzmy stały po 100$ to nikt nie będzie już postfactum chciał sprzedać po 100, więc tak naprawdę żeby to ruszyć nie trzeba wcale kapitału, tylko newsa.
To o czym mówisz to bardziej fakt, że spółki utrzymują tą kaptalizacje po wzrostach 30%, bo teoretycznie kusiłoby zrobić ABB i zrealizować tą napompowaną kapitalizacje. W praktyce najwyraźniej ludzie/fundy wolą trzymać
  • Odpowiedz
@ChineseMobilePhones tylko tomeczek pisze o spadkach, teraz każda koretka to wg wszystkich okazja do zakupów, więc totalnie się nie zgadzam. Natomiast 2 lata temu nie było takiej skali wzrostów - byly normalne korekty po drodze. Teraz masz pionową dzidę do góry
  • Odpowiedz
@ChineseMobilePhones trochę mi przykro, że życzysz mi straty, ale w sumie wpisujesz się w stereotyp wykopka, więc nie można zbyt wiele oczekiwać. Tak, sukcesywnie sobie skupuje shorty, dzięki za zainteresowanie.
  • Odpowiedz
@Rossomak: może faktycznie to brzydko wygląda, nie życzę straty, ale jednak przekonania się trochę, że to co uprawiasz nie jest też dobre.
Tak jak pisałem wyżej, od dawna co chwilę na tagu czytam o tym jak to już właśnie zaraz korekta, a pociąg nie patrzy za siebie..
Jeśli obrales taki kierunek, po prostu zweryfikuje się rzeczywistością, obyś tylko nie przelewarowal i trzymaj do końca gotówkę na saldzie. Zdążysz dorzucić jak
  • Odpowiedz