Wpis z mikrobloga

Lubię ten dzień w miesiącu gdy spłacam karty kredytowe i znów mogę cały limit wrąbać w zakupy na giełdzie ()
#gielda
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@karlit @nabrzmialy: blikiem do xtb :)

Amerykański styl inwestowania ( ͡° ͜ʖ ͡°) (Tylko oni zamiast spłacić kartę kredytową, otworzą kolejną xD)

@Dorgarag trik polega na wykorzystaniu w pełni grace period i nie płaceniu ani grosza odsetek. Seryjni kartowicze finansują mi taki deal.
  • Odpowiedz
@ossprime: a jaki bank? Bo normalnie nie da się robić płatności blik z rachunku karty, a jeśli podepniesz pod np Revolut, to bank uzna to za przelew. Jak nie chcesz się chwalić publicznie, to daj znać na priv :D
  • Odpowiedz
  • 2
ale czym to się różni od przelania po prostu pieniędzy z konta?

@nie_umiem_inwestowac: można coś fajnego dokupić zanim wypłata przyjdzie bez ruszania kont oszczędnościowych

a jaki bank? Bo normalnie nie da się robić płatności blik z rachunku karty

@nabrzmialy Żaden sekret, Millennium. I pewnie parę innych banków też pozwala zrobić płatność blik z karty kredytowej
  • Odpowiedz
@ossprime: ale przeciez takie transakcje nie sa liczone jak zakupy i dowalaja prowizje wysoką. Podobnie jak kiedyś w kanotrze chciałem kupić dolany, zapłaciłem kartą, a potem 10% prowizji mi naliczyli (w końcu się odwołałem i wyjątkowo mi zwrócili, ale smród pozostał)
  • Odpowiedz
  • 1
@ossprime ja nic takiego nie napisałem. Zadałem pytanie bo z reguły banki/operatorzy traktują takie transakcje jako przelew i odgórnie narzucają procent nawet jak spłacisz w terminie "nieoprocentowanym". Skoro masz sposób to ok.
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: revolut na pewno nie pobiera, ale bank może uznać taką transakcję za przelew i zacząć naliczać ci odsetki od razu + dołożyć prowizję od tej transakcji. Pekao i Citi na pewno tak robią, stąd moje pytanie o bank opa.
  • Odpowiedz
@nabrzmialy: @karlit To że w jednym banku czegoś się nie da albo działa w dany sposób to nie znaczy, że w każdym musi być identyczne. W różnych bankach są różne zasady.

Np. w PKO BP normalnie można wskazać kartę kredytową jako źródło BLIKA, z zastrzeżeniem:

Jeżeli źródłem płatności BLIK jest karta kredytowa: nie możesz wypłacać i wpłacać gotówki, nie możesz robić przelewów na telefon, nie możesz generować czeków BLIK
  • Odpowiedz