Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki,

Na początku Sierpnia 2026 chcielibyśmy polecieć na miodowy na Bali. Jeżeli chodzi o dzień wylotu to najlepiej między 3 a 7 sierpnia na 10-12 dni. Naszym marzeniem jest polecieć linią Qatar lub Emirates przy budżecie 4000-4500 na osobę. Aktualnie ceny wynoszą 5500-6500zł :(

Czy jest szansa, że znajdziemy takie bilety w naszym budżecie? Kiedy najlepiej szukać takich lotów? Widzę że przez Kiwi jest nawet 1000 taniej, ale czy to sprawdzony pośrednik?

Byłbym wdzięczny za wasze wszelkie sugestie i wskazówki

Dzięki

#loty #wakacje #tanieloty #fly4free #linielotnicze #samoloty #indonezja #azja #bali
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bakerovsky sierpień to szczyt sezonu, więc nie sądzę żeby dużo spadło, o 4k to bym zapomniał. Do tego z Polski jest zwykle drożej (nie do końca wiem czemu). Jak lubisz h----d to możesz kupić przez kiwi czy innego pośrednika. Ja takie trasy zawsze bezpośrednio kupuję bo chce mieć święty spokój. Przez pośrednika to co najwyżej jakiś city break niedaleko. I to nie przez kiwi.
  • Odpowiedz
  • 0
@kotbehemoth: a polecasz jakąś inną stronę niż Skyscanner, Google Flights czy Momondo? Jest opcja gdzie mogę wybrać nie miasto ale kraj i kilka możliwych dat aby tylko w nich szukało ofert i wykluczając inne linie? Na Skyscanner jest taka opcja ale dopiero jak wyszuka lotów danego dnia
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: leciałem do Tajlandi Quatarem przez pośrednika Goto Gate i problemów nie stwierdzono. Generalnie nie jest to jakiś duży problem z pośrednikami, chyba że trafią ci się jakieś opóźnienia albo skasowane loty to czytałem że może wtedy być kwas z obsługą przez infolinię itp.
Emiraty i Qatar to drogie linie więc nie licz na wiele ale jeśli lubisz h----d i jesteś cierpliwy to może do końca roku trafisz jakieś promocje
  • Odpowiedz
@kotbehemoth:

Jak lubisz h----d to możesz kupić przez kiwi czy innego pośrednika. Ja takie trasy zawsze bezpośrednio kupuję

Nie czaję, nie kupujesz przez Kiwi ale oceniasz że to "h----d"? xD gdzie tu logika

Kupiłem z ~25 biletów długodystansowych przez pośredników (m.in. Kiwi) I nigdy nie miałem żadnych problem o
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust czego tu nie czaić? Nie kupuję bo to trochę loteria - chociaż duże szanse że wszystko będzie okay. Też kupowałem aż raz wyszedł jakiś problem i straciłem sporo kasy. Generalnie wszystko ok jak nie musisz zmienić rezerwacji i lot nie jest przełożony/odwołany.
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust huh w skrócie kupowałem bilet na następny (czy za 2 dni) dzień na lot z Malezji do Polski. Więc był nie tak tani. Pośrednik zaksięgował transakcję ale biletu nie wystawił. Dostałem tylko info, że biletu jeszcze nie ma i że mam czekać. Po bólach dodzwoniłem się na infolinię gdzie powiedziano mi że bilet "może będzie jutro". Jak powiedziałem że mnie to nie urządza bo muszę mieć pewność to apowiedzieli że
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: hmm no ale w sumie kasę Ci oddali, to że się zmienił kurs to nie ich wina. Kupując w linii lotniczej też mieliby pewnie 2 tygodnie na zwrot środków, to taki standardowy czas zazwyczaj

Zresztą wiesz, nikt raczej nie kupuje lotów długodystansowych 2 dni przed. Raczej takie loty są kupowane przynajmniej miesiac wcześniej, więc nie ma żadnych tego typu kłopotów

Nie byłem nigdy w takiej sytuacji jak Twoja, ale
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust nie kolego - kupno czegoś używając karty wygląda tak że najpierw sprzedawca powinien zablokować pieniądze i dopiero dokonać transakcji jak faktycznie dojdzie do sprzedaży. W przypadku lotów - do wystawienia biletu. W takim wypadku jak się nie da wystawić biletu po prostu blokada jest sciagana i żadna transakcja nie następuje.

A bilety kupuje się kiedy komu pasuje.
  • Odpowiedz
@Bakerovsky ciekawy jest Wietnam. Dla mnie Bali strasznie przereklamowane a byłem tam jeszcze przed najazdem freelancerów i cyfrowych nomadów. Do tego słabe lokalne jedzenie
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: Ja właśnie wróciłem niedawno z Bali po 3 tygodniach i dla mnie jest to specyficzne miejsce. Najlepiej tam jechać jeśli już z myślą o tym że będziesz prowadził skuter. Ponieważ atrakcję są rozrzucone po wyspie a skuter jest najlepszym środkiem transportu, ale musisz mieć prawo jazdy kategorii A przetłumaczone na międzynarodowe. Jednak wypożyczalnie mają to gdzieś (chodzi o ubezpieczenie, mandaty też pół biedy). Więc polecam Tajlandię albo jak wyżej
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: pośrednicy są tacy sami: wszystko super jak nie ma problemów z lotem typu opóźnienie lotu powodujące niezdazenie na przesiadkę czy odwołanie lotu. Wtedy nagle nic się nie da (w przeciwieństwie do zakupu bezpośrednio u linii, wtedy one o wszystko dbają). Jedyny pośrednik, który jest serio dobry nawet w sytuacjach problematycznych to Trip.com
  • Odpowiedz