Wpis z mikrobloga

Mirasy, to jest normalna cena, czy deweloper razem z notariuszem próbują mnie wyruchać, na kosztach prawnych?

Mieszkanie wraz z miejscem parkingowym kosztowało 670k PLN. Nie ma tutaj ustanawiania hipoteki. Wcześniej była umowa deweloperska, a to jest ostateczne przeniesienie własności

Jeśli to normalna cena za wydrukowanie jednej z dwustu takich samych umów, to jakim cudem naród nie prostestuje, przecież to jest absurdalna stawka.

#prawo #nieruchomosci
DeoLawson - Mirasy, to jest normalna cena, czy deweloper razem z notariuszem próbują ...

źródło: piesichjebal

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DeoLawson:

czy deweloper razem z notariuszem próbują mnie wyruchać, na kosztach prawnych?

I tak, i nie. Maksymalne kwoty opłat notarialnych określa ustawa, więc notariusz więcej nie weźmie. Ale jakbyś znalazł innego notariusza, który zrobi taniej, to deweloper i tak się nie zgodzi, bo między deweloperem, a notariuszem jest zmowa. Musiałbyś do sądu iść.
  • Odpowiedz
@DeoLawson: Ceny to jedno, bardziej bulwersuje zmowa. Deweloper jest dogadany z notariuszem i tylko tam podpisuje umowy (oczywiście Ty płacisz po maksymalnych możliwych stawkach). Ale to wszystko i tak to jest nic. Zwykle ci "deweloperscy" notariusze to barany i partacze. U mnie na szczęście ten cep jak się pomylił się to tak, że to w porę wychwyciełem, ale same czynności u notariusza to dramat:
- gość przygotował drafty do czytania
  • Odpowiedz