Wpis z mikrobloga

Jak sobie tak wezmę laptopa do ręki, takiego za 1300 zł z Chin na Ryzenie 5825U i przez chwilę pomyślę, że kiedyś wydawalo się 2000+ zł w latach 2000's na kompa który muli to mózg mi rozwala, albo takiego mini pcta mam na Intelu N100 za 500 zł który jest mocniejszy niż moje 2 pierwsze kompy razem wzięte na które wydałem łącznie 4500 zł przed d------ą covidową inflacją, najlepsze, że teraz technologia mocno stoi więc jak ma się wystarczającą ilość ramu to do lekkich rzeczy takie komputery wystarczają na 10+ lat.

#komputer #pcmasterrace #technologia #laptopy
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UczesanyPedryl: no to jest akurat fajne, że technologia się aż tak szybko nie rozwija. Moj laptop ma 8 lat i jest zupełnie wystarczający, co 10 lat temu było nie do pomyślenia, żeby ośmioletni laptop był używalny.
  • Odpowiedz
przez chwilę pomyślę, że kiedyś wydawalo się 2000+ zł w latach 2000's na kompa który muli to mózg mi rozwala

@UczesanyPedryl: IMO:
Hehe. Myślisz, że dużo wydałeś? xD
To łap tu ceny komputerów w latach 1990-2007.
I policz sobie, ile dziś musiałbyś wydać średnich pensji (8k zł), gdyby wciąż u nas kosztowały tyle komputery, co na początku
Arkass - >przez chwilę pomyślę, że kiedyś wydawalo się 2000+ zł w latach 2000's na ko...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@UczesanyPedryl: mi stary pierwszego kompa w 1999 kupił, Celeron 366, jakiś grafa co nic poza dekodowaniem mpeg2 (DVD) nie akcelerowała (żadnego OpenGL itp), 64 MB RAM i dysk 4 GB, już w 20 lat później mój telefon miał więcej RAMu niż tamten mimo dysku😅 maszyna kosztowała 3600, teraz całkiem fajnego kompa bym za tyle miał, a wtedy na start był do d--y
  • Odpowiedz