Aktywne Wpisy

MonazoPL +90
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji, ruszyła R E K O R D O W A promocja! Za założenie darmowego konta Revolut dostaniesz
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Przy okazji, ruszyła R E K O R D O W A promocja! Za założenie darmowego konta Revolut dostaniesz
źródło: 175 zł Revolut Monazo
Pobierz
sprynek +85
Zarobiłem w miniony rok na hossie dość dużo kasy (trafiłem dołek w Kghm i sprzedałem plus śmieciuchy i AI dla funu) i wiecie co? Chętnie cofnąłbym się do czasu jak nic nie wiedziałem o giełdzie i żyłem sobie beztrosko z kasą na lokatach i EDO bez tego zysku z giełdy.
Inwestowanie ryje psyche - Teraz cały czas rozkminiam analizę wsteczną, że moglem wejść więcej, że czemu nie złoto itd. Dodatkowo wszechobecne FOMO
Inwestowanie ryje psyche - Teraz cały czas rozkminiam analizę wsteczną, że moglem wejść więcej, że czemu nie złoto itd. Dodatkowo wszechobecne FOMO

Zapraszam do znaleziska
Co ciekawego zobaczyć w Jaworze?
- Kościół Pokoju w Jaworze to prawdziwa perełka i unikat wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zbudowano go w mniej niż rok w latach 1645-1655 w konstrukcji szachulcowej z gliny, drewna i słomy.
- Pozostałości murów obronnych z XIII wieku, których przetrwało blisko 250 metrów z około 1300 metrów, a także basztę Strzegomską.
- Kościół św. Marcina z przełomu XIII i XIV wieku.
- Muzeum Regionalne w Jaworze, które mieści się w dawnym klasztorze bernardynów przy Franciszkańskiej. W jego skład wchodzi kościół NMP z końca XV wieku, a także zabudowania klasztorne z tego samego okresu. We wnętrzach muzeum można zobaczyć bogate zbiory archeologiczne, etnograficzne i militarne. W części kościelnej zachowały się fragmenty polichromii z przełomu XV i XVI wieku.
- Rynek z ratuszem, którego wieża powstała przetrwała od czasów średniowiecznych.
- Zamek Piastowski, który zbudowano w XIII wieku. Niestety dzisiaj jest on nieco zaniedbany.
https://wykop.pl/link/7820193/jawor-projekt-miasta-stojace-murem
-----------------------------------------
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
Jeśli chcesz, żebym Cię wołał w przyszłości, to zostaw piorun pod odpowiednim komentarzem poniżej 😃
#antekpodrozuje #polska #dolnoslaskie #dolnyslask #jawor #podroze #podrozujzwykopem #turystyka #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #zainteresowania #architektura
Jawor - projekt "Miasta stojące murem"
źródło: 000d
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
https://antekwpodrozy.pl/281-czym-jest-projekt-miasta-stojace-murem
źródło: IMG_2899
Pobierzźródło: IMG_2923
Pobierz