Wpis z mikrobloga

Jawor to miasto położone w województwie dolnośląskim znane przede wszystkim z wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Kościoła Pokoju. Oprócz tego zobaczyć można tam pozostałości murów obronnych, ciekawy rynek i piękny ratusz. Jawor włączam do projektu “Miasta stojące murem”.

Zapraszam do znaleziska

Co ciekawego zobaczyć w Jaworze?
- Kościół Pokoju w Jaworze to prawdziwa perełka i unikat wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Zbudowano go w mniej niż rok w latach 1645-1655 w konstrukcji szachulcowej z gliny, drewna i słomy.
- Pozostałości murów obronnych z XIII wieku, których przetrwało blisko 250 metrów z około 1300 metrów, a także basztę Strzegomską.
- Kościół św. Marcina z przełomu XIII i XIV wieku.
- Muzeum Regionalne w Jaworze, które mieści się w dawnym klasztorze bernardynów przy Franciszkańskiej. W jego skład wchodzi kościół NMP z końca XV wieku, a także zabudowania klasztorne z tego samego okresu. We wnętrzach muzeum można zobaczyć bogate zbiory archeologiczne, etnograficzne i militarne. W części kościelnej zachowały się fragmenty polichromii z przełomu XV i XVI wieku.
- Rynek z ratuszem, którego wieża powstała przetrwała od czasów średniowiecznych.
- Zamek Piastowski, który zbudowano w XIII wieku. Niestety dzisiaj jest on nieco zaniedbany.

https://wykop.pl/link/7820193/jawor-projekt-miasta-stojace-murem
-----------------------------------------
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
Jeśli chcesz, żebym Cię wołał w przyszłości, to zostaw piorun pod odpowiednim komentarzem poniżej 😃

#antekpodrozuje #polska #dolnoslaskie #dolnyslask #jawor #podroze #podrozujzwykopem #turystyka #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #zainteresowania #architektura
antekwpodrozy - Jawor to miasto położone w województwie dolnośląskim znane przede wsz...

źródło: 000d

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@antekwpodrozy: byłem w zeszłym roku przy okazji Castle Party, piękny kompletny zamek ale zaniedbany, miasteczko tez (tylko sprawialo wrażenie wyludnionego) a kościół pokoju niesamowity, dużo innych ciekawych budynków. Polecam odwiedzić
lajsta77 - @antekwpodrozy: byłem w zeszłym roku przy okazji Castle Party, piękny komp...

źródło: IMG_2899

Pobierz
  • Odpowiedz
@antekwpodrozy byłam nie raz, bo rodzina tam mieszka. W rynku były takie zajebiste lody ( ͡º ͜ʖ͡º) babcia mi sporo opowiadała podczas spacerów co gdzie było, kto gdzie mieszkał () ech już wieki tam nie byłam, trzeba będzie kiedyś odwiedzić
  • Odpowiedz