Wpis z mikrobloga

cześć, przymierzam się do zmiany pracy

obecnie pracuję na pełen etat i mam umowę na czas nieokreślony. nie złożyłem jeszcze wypowiedzenia, ale przeglądam ogłoszenia z pracą i znalazłem 3 oferty na które będę chciał aplikować.

jakie macie doświadczenia ze zmianą pracy w takich sytuacjach? da się to jakoś jak człowiek załatwić? poczekają w innej firmie tyle czasu czy raczej będą woleli kogoś kto jest gotowy do podjęcia pracy od zaraz?

nie chcę składać wypowiedzenia w obecnej pracy, póki nie mam pewności, że w kolejnej mam już miejsce

#pracbaza #kolchoz #praca #januszex
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michalkichal123: masz 3 miechy okresu wypoeiwedzenia więc liczysz 3 miesiące od początku następnego miesiąca po tym miesiącu w którym złożyłbyś wypowiedzenie a przyszłemu pracodawcy mówisz, że jesteś dostępny 3 miesiace do przodu. Czyli jak jutro złożysz wypowiedzewnie to jesteś dostępny od 2 lutego (1 wypada w niedziele). Nowemu pracodawcy mówisz dodatkowo że jak jest zdecydowany to chcesz umowę przedwstępną i jesteś bezpieczny
  • Odpowiedz
@michalkichal123: No idziesz na rozmowę. Podajesz swoje wymagania finansowe. Mówisz jaki masz okres wypowiedzenia jak cię chcą to dają znać, a ty składasz wypowiedzenie.
Może być, że wezmą wcześniej kogoś kto jest dostępny od zaraz ale na to już nie masz wpływu.
  • Odpowiedz
@michalkichal123: Ja bym na coś takiego się nie wystawiał. Obiecywanie czegoś takiego to wystawianie się na potencjalne dwa przegrane scenariusze i zdawanie się na życzliwość swojego obecnego szefa. Jedno z najgorszych rozwiązań jakie da rade wymyślić.
1. Bez umowy przedwstępnej mogą cię zostawić na lodzie jak już się zwolnisz. Potem co? Szukasz dalej pracy i to na bezrobociu a z okresu bezrobocia trzeba się tłumaczyć tym częściej im jest dłuższy.
  • Odpowiedz
jakie macie doświadczenia ze zmianą pracy w takich sytuacjach?

@michalkichal123: podpisujesz umowę i dopiero się starasz o skrócenie wypowiedzenia, jak się nie zgodzą to porzucasz pracę i tyle dyscyplinarka można się podetrzec jak już masz nowa pracę dograną
  • Odpowiedz