Wpis z mikrobloga

Czy #xtb ma jakiekolwiek mechanizmy zabezpieczające konto przed wydaniem całego portfela na jakieś gówna? No bo załóżmy że mam 2fa i ktoś mi wykrada sesje. Xtb jakoś weryfikuje IP komputera, który zleca transakcje? Czy raczej - "o godzinę temu byłes w Polsce a teraz jesteś w Indiach i zlecasz tysiąc guwno transakcji, super nie ma problemu!" ?

#gielda
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Voyak: nie ma weryfikacji. Cytując/parafrazując xDtb: "jak umrze to umrze". Vide ten gość co oszczędzał pasywnie, a nagle ktos sie z innego IPka włamał-zalogował i wszystko sprzedał na niskopłynnych aktywach, zarabiajac po drugiej stronie na różnicy kursów. XTB się tłumaczyło "Nie możemy zakazywać klientom ( ͡° ͜ʖ ͡°) wydania całej kasy". Nie ma żadnej analizy behawioralnej. xtb nic nie widzi dziwnego, ze ktos oszczedza lata pasywnie, a nagle sie
  • Odpowiedz
  • 0
@vornikor: tak myślałem, czyli machajacy-papiez.jpg z ich strony xD a ja trzymam tam już ponad 100tys. Chyba musze z tego gówna spieprzać
  • Odpowiedz
@Voyak pamiętam, że Omar zapowiedział wprowadzenie weryfikacji behawioralnej w którymś wywiadzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja też się trochę martwię poziomem jaki prezentuje xtb. Może nie będę wypłacał już tego co jest, ale możliwe, ze w pewnym momencie zrezygnuje z dalszych zakupów.

Z kolei z tej listy bardzo ładnie uśmiecha się do mnie Interactive Brokers ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Prawie wszystko na zielono.
  • Odpowiedz
@Voyak w poprzednim przypadku użytkownicy #xtb nawet nie mieli włączonego 2fa , pomimo że broker już je posiadał .
a ty , zamiast spytać w biurze obsługi , to pytasz na forum ze śmiesznymi obrazkami o bezpieczeństwo konta ?

tak zmień koniecznie brokera , żeby kolejny płaczek , nie narzekał za chwilę na #xtb

xd
  • Odpowiedz
No trochę poziom bezpieczeństwa w xtb jest śmieszny jak na brokera, który chce uderzać w czołówkę światową. Niech już lepiej zaczną ogarniać poważne kwestie, a nie tylko pompowania balonika marketingowego.
  • Odpowiedz
@Voyak: @breakdown1 Według mnie trochę niepotrzebnie sikacie. Tak naprawdę, to mocne unikalne hasło na xtb i mailu (odzyskiwanie hasła) jest wystarczające, wszystkie 2fa i inne cuda pomagają tylko nieodpowiedzialnym użytkownikom. Jak ktoś pokona infrastrukturę xtb tak, że będzie miał dostęp do hashy haseł (i tak trzeba by było je jeszcze połamać) to i tak jest po ptokach, bo pewnie mając taki dostęp może już dowolnie kroić co mu się
  • Odpowiedz
@Voyak: Ja chciałbym opcjonalne potwierdzanie transakcji poprzez zatwierdzanie w telefonie (tego nie planują) i wykrywanie podejrzanych zachowań (to planują). Ale też nie oszukujmy się, jak ktoś jest totalnie zielony w tematach bezpieczeństwa to i tak może stracić forse. Banki są przecież bardzo zabezpieczone a wciąz słychać o ludziach którzy tracą pieniądze.
  • Odpowiedz
pamiętam, że Omar zapowiedział wprowadzenie weryfikacji behawioralnej w którymś wywiadzie

@breakdown1: ja pamiętam jak kręcił nosem że to by mogło uniemożliwić inwestorowi który nagle poleciał do Indii, doznał natchnienia jakie akcje trzeba kupić i zdecydował się na te milion transakcji podczas gdy całe życie szedł tylko w pasywne inwestowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Śmieszy mnie to że XTB nie chce tego wprowadzić zasłaniając się tym jak
  • Odpowiedz
  • 0
@omicronns: chodzi o ochrone behawioralną, wykrywanie dziwnych zachowań, nagłą zmianę lokacji o tysiące kilometrów itp. Nic z tych rzeczy nie ma, a 2fa nic ci nie da jak ci ukradną token sesji np. skryptem w pdfie...
  • Odpowiedz