Wpis z mikrobloga

Nie rozumiem w czym jest problem, przecież to wszystko jest do załatwienia 1 mała ustawą.
1. Każdy pies w miejscu publicznym kaganiec (od odpowiedniej wagi - czyli de facto wszystko oprócz tych miniaturek typu Chihuahua - albo po prostu każdy, kwestia do dyskusji)
2. Zakaz puszczania psów bez smyczy (za wyjątkiem wybiegów)
3. Zwiększenie kar za niesprzątanie po swoim psie
4. Zakaz trzymania głośnych psów w blokach - udokumentowana odpowiednia ilość zgłoszeń bez reakcji właściciela = odebranie psa/skierowanie do behawiorysty na koszt właściciela. To oczywiście najcięższy z punktów do zrealizowania.

Ale punkt 1,2,3??? wtf przecież to powinna być podstawa już od lat. Nie ma żadnych minusów wynikających z wprowadzenia tego w życie. Nie dość że będzie bezpieczniej, kulturalniej to również nagonka na grupę społęczną psiarzy będzie znacznie mniejsza i nieuzasadniona. Jak już chcą nazywać swoje psy dziećmi itd. luz, wolność słowa, ale prawo nie może stać po ich stronie - wskazuje na to logika, zdrowy rozsądek i znacząca mniejszość w stosunku do ludzi bez psów. I nie ma co zasłaniać się argumentem że jest to ograniczanie ich wolności i swobody bo tak samo można argumentować to że jeśli nie mogę drzeć ryja o 24 (po ciszy nocnej) to ogranicza się moje prawa - niby tak, ale k. nie do końca. Ale spokojnie, jak kiedyś prawdopodobieństwo pogryzienia wylosuje dziecko ważnego polityka to bardzo szybko prawo zostanie zmienione.
#psy #psiarze #afera
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Każdy pies w miejscu publicznym kaganiec (od odpowiedniej wagi - czyli de facto wszystko oprócz tych miniaturek typu Chihuahua

@mirkax: akurat kaganiec u Chihuahuy byłby bardziej zasadny niż u Goldena xD
  • Odpowiedz
@Gieremek: nie kazdy pies jest taki sam, zdarzaja sie tez agresywne osobniki z tych "lagodnych" ras, bez problemu mozna znalezc o artykuly o smiertelnych pogryzieniach dzieci przez "lagodne" rasy ¯\(ツ)/¯ to jakie obrazenia moze spowodowac pies zalezy glownie od jego rozmiarow, a goldeny sa duze
  • Odpowiedz
@X0__x0: Oczywiście, pełna zgoda, ale jeśli:
- prawo nie nakłada na mnie obowiązku noszenia kagańca w miejscach publicznych
- nie mam rasy agresywnej
- mój egzemplarz nie wykazuje przejawów agresji

To z całym szacunkiem, nie będę kagańca nosił, bo grupa wykopków ma paranoję.
  • Odpowiedz
@Gieremek: ostatnio inny sie pytal "dlaczego uwazacie psy za swiete krowy" I slusznie zauwazyles, ze prawo na wlascicieli nie naklada prawie w ogole obowiazkow a wiekszosc przepisow typu podatek od psa sa martwe
  • Odpowiedz