Wpis z mikrobloga

W latach 2010-2011 razem ze znajomymi fascynowaliśmy się grą, która zdobywała wówczas coraz większą popularność. Nazywała się Minecraft i szczerze powątpiewam, że należy ją komukolwiek przedstawiać, zważywszy na fakt, jak niezwykłym piętnem odcisnęła się na kulturze tamtego okresu. W pełni zasłużone zainteresowanie zawdzięczała niezwykle unikalnej jak na tamte czasy koncepcji nieskończonej piaskownicy, ograniczonej jedynie kreatywnością gracza. Przystępna cena gry, choć nadal będącej we wczesnej fazie rozwoju, także mogła przyczynić się do jej upowszechnienia.
Wspomniany na początku przedział czasowy był okresem dynamicznego rozwoju Minecrafta, to jest wersji Alpha-Beta. Z każdą kolejną aktualizacją w świecie gry pojawiało się coś interesującego, choć optymalizacja przez większość czasu pozostawała na niskim poziomie. I to właśnie tu tkwił zasadniczy problem Minecrafta – gra może nie była zbyt droga, jednak wymagała lepszego sprzętu, choć – co istotne, nawet przy stosunkowo niskiej ilości klatek na sekundę nadal pozostawała grywalna.
Każdy, kto grywał na tamtym etapie doskonale wiedział, jak diametralnie odmienną atmosferą cechował się wówczas Minecraft. Obcowanie z tym dziełem wywoływało specyficzne poczucie swego rodzaju pustki i odosobnienia, budowane ograniczoną paletą kolorów, sporadyczną muzyką, brakiem jakichkolwiek struktur na mapie i niekiedy osobliwymi formami generowania terenu oraz mgłą. Śmiem twierdzić, że Minecraft stanowił jedno z pierwszych w historii gier zetknięcie graczy ze zjawiskiem przestrzeni liminalnych i jest w tym sporo prawdy, choć wówczas nikt jeszcze nawet nie myślał, aby określać to w ten właśnie sposób. W dzisiejszych czasach po tym wszystkich nie pozostało już praktycznie nic, bowiem gra na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniła się nie do poznania, choć pewne niepokojące elementy, takie jak odgłosy jaskiń pozostały.
(niedługo kontynuacja)
#minecraft #gry #tworczoscwlasna
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JerryJerryJerry: pamiętam jak w 2009 grałem, odpalane przez przeglądarkę, było tylko kilka bloków, ograniczony teren i brak "kontentu" tylko tryb crative, ja mówiłem że jest w tym jakiś potencjał a koledzy pukali się w głowę co to za g---o xD
  • Odpowiedz