Aktywne Wpisy

Bunch +476
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

tesknilam_ +5
Podobają wam się takie krótkie grzywki? Mi tak i jestem ich fanką, lecz nie każdej będzie pasować. #rozowepaski #niebieskiepaski #wlosy
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Wspomniany na początku przedział czasowy był okresem dynamicznego rozwoju Minecrafta, to jest wersji Alpha-Beta. Z każdą kolejną aktualizacją w świecie gry pojawiało się coś interesującego, choć optymalizacja przez większość czasu pozostawała na niskim poziomie. I to właśnie tu tkwił zasadniczy problem Minecrafta – gra może nie była zbyt droga, jednak wymagała lepszego sprzętu, choć – co istotne, nawet przy stosunkowo niskiej ilości klatek na sekundę nadal pozostawała grywalna.
Każdy, kto grywał na tamtym etapie doskonale wiedział, jak diametralnie odmienną atmosferą cechował się wówczas Minecraft. Obcowanie z tym dziełem wywoływało specyficzne poczucie swego rodzaju pustki i odosobnienia, budowane ograniczoną paletą kolorów, sporadyczną muzyką, brakiem jakichkolwiek struktur na mapie i niekiedy osobliwymi formami generowania terenu oraz mgłą. Śmiem twierdzić, że Minecraft stanowił jedno z pierwszych w historii gier zetknięcie graczy ze zjawiskiem przestrzeni liminalnych i jest w tym sporo prawdy, choć wówczas nikt jeszcze nawet nie myślał, aby określać to w ten właśnie sposób. W dzisiejszych czasach po tym wszystkich nie pozostało już praktycznie nic, bowiem gra na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniła się nie do poznania, choć pewne niepokojące elementy, takie jak odgłosy jaskiń pozostały.
(niedługo kontynuacja)
#minecraft #gry #tworczoscwlasna
Komentarz usunięty przez autora Wpisu