Wpis z mikrobloga

Miałem taki program realteka który umożliwiał mi zmiane typu urządzenia w porcie karty dźwiękowej, w jednym domyślnym miałem głośniki takie komputerowe, a wdrugi, niebieskim porcie se zmieniłem tez na głośniki, podłączone było urządzenie jako głośniki i oba zestawy grały jednocześnie.
Da sie to jakoś ogarnąć w linux mint, jakiś dodatek czy coś, bez kompilowania j---a systemu ofc?
#linux #linuxmint
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Miałem taki program realteka który umożliwiał mi zmiane typu urządzenia w porcie karty dźwiękowej, w jednym domyślnym miałem głośniki takie komputerowe, a wdrugi, niebieskim porcie se zmieniłem tez na głośniki, podłączone było urządzenie jako głośniki i oba zestawy grały jednocześnie.

Da sie to jakoś ogarnąć w linux mint, jakiś dodatek czy coś, bez kompilowania j---a systemu ofc?

#linux #linuxmint

@non_ladder: tak, ale raczej nie w GUI i w zależności
  • Odpowiedz
@Kryspin013: nie ma tam żadnej opcji modyfikowania tych wyjść jackowych. dwa menu rozsuwane, nic więcej.

@non_ladder: nom, tam są dynamicznie konfigurowane wyjścia dla karty na tej liście. Chciałem zobaczyć jakie opcje tam masz.

Ogólnie jak tam tego nie ma to co piszesz dałoby się pewnie skonfigurować prosto z pactl z pomocą nawet jakiegoś chatagpt. Nie jestem obeznany w te cuda z serwerami audio ale np w ten sposób kiedyś połączyłem
  • Odpowiedz

@non_ladder: poszukaj pakietu/programu "hda jack retask". W większości distro jest to część alsa-tools.

Ten programik jest GUI, ale w większości dystrybucji wymaga roota i restartu by sprawdzić, czy zmiana roli gniazd Jack zadziałała
  • Odpowiedz