Wpis z mikrobloga

W poprzednim wpisie zapomniałam napisać o szczepieniu ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Nie byłam szczepiona na HPV. Badanie wykazało, że obecnie mam HPV. Mimo tego, że mam infekcję to lekarka zaleciła mi przyjęcie szczepionki. Choć wirusa już mam, to szczepienie zwiększa poziom przeciwciał i wspiera tym samym organizm w procesie leczenia. Lekarka przepisała mi preparat Gardasil 9, jest to 9walentna szczepionka, niestety nie hest refundowana. Szczepienie obejmuje podanie w sumie trzech dawek, z czego koszt każdej to 400-500zł. Pierwszą dawkę muszę przyjąć w ciągu miesiąca.

Może i wyleje się na mnie wiadro pomyj z tego powodu, ale szczerze przyznam, że nie jestem w stanie aktualnie dźwignąć tego kosztu, dlatego zanim ogarnę to dla chętnych wrzucam link do "wirtualnej kawki": https://buycoffee.to/naczelna

Zupełnie nie naciskam, życzę Wam wszystkim zdrowia i niezmiennie namawiam do przekazywania informacji o programie profilaktyki raka szyjki macicy swoim partnerkom, mamom, siostrom, przyjaciółkom!

#nowotwory #zdrowie #naczelnypierozek
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ciasteczkowy_otwur: HPV przenosi się także poprzez bezpośredni kontakt ze śliną lub krwią osoby zakażonej, ale także podczas porodu. Należy jednak pamiętać także o tym, że do zakażenia wirusem może dojść także podczas wizyty u fryzjera, kosmetyczki, na basenie, w studiu tatuażu czy saunie.
  • Odpowiedz
@Naczelna_Hedonistka zarazilas się choroba weneryczną i teraz robisz zrzutki na szczepionkę? No nieźle, ja też mam hpv i zrobiłem już pierwszą dawkę (kilkanaście miesięcy po zarażeniu, nie słyszałem wcale że trzeba ją przyjąć do 3 miesięcy), ktoś mi przeleje pieniądze na kolejne dawki? Btw większość kobiet w Polsce ma hpv
  • Odpowiedz
@Naczelna_Hedonistka co nie zmienia faktu że szczepionka na HPV to 400zl za dawkę. Trzy dawki rozbite na minimum 9 miesiecy. Wystarczyłoby że poszlabys na inwentaryzacje do sklepu 5-6 razy w przeciągu 9 miesiecy zamiast zebrać przez internet xd ale nie moja sprawa
  • Odpowiedz