Wpis z mikrobloga

#kiszak
a tak po prawdzie, to po jakim "przejściu" gry można pisać jej reckę?

-przejście fabuły na najniższym stopniu trudności na szybciocha?
-zrobienie gry na 100% z wszystkimi bzdurnymi grinderskimi achievementami?
-przejście połowy fabuły ale mimo wszystko spędzenie w gierce 30-40 godz?

Bo nie wiem.

100% raczej odpada, bo nie trzeba zaglądać w każdy kąt i grindować jakiegoś shitu przez 20 godzin żeby wiedzieć co w grze jest dobre a co złe.
Ale czy przebiegnięcie przez grę prąc do przodu olewając wszystkie sidequesty, znajdźki, eksplorację itd - to ma sens?
No niezbyt.

Nie sądzę, by oglądanie creditsów końcowych było absolutnie wymagane by grę oceniać.

Po prostu pograj solidnie, zapoznawaj się z jej systemami, róznymi poziomami trudności, różnymi klasami postaci. Niedawno wyszedł Oblivion Remastered, który miał dużą bolączkę z brakiem balansu poziomów trudności, tutaj mało który recenzent to wypomniał, bo większość po prostu ustawi jeden i już ma to gdzieś. A jakby spróbował włączyć tego experta to by zobaczył jak bardzo s-------y jest tam balans pomiędzy nimi.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Antorus: Ja jeszcze dodam jeden element na który zwrócił uwagę NRGeek, warto pograć w dany tytul dłużej żeby ogarnąć czy na jakimś etapie gra po prostu nie zamula, czy tempo gry nie robi się zbyt wolne, miałkie, czy wręcz za szybkie i czujesz niedosyt albo ze jest rushowane.

Szczerze uważam ze przejście gry(główny watek)+kilka/kilkanaście side questów zapoznanie się z każdą mechaniką jak crafty, eventy, rozwój postaci to takie minimum.
  • Odpowiedz
@Antorus: Przejść całą fabułę, odkryć całą mapę i zrobić słuszną porcję questów pobocznych na normalnej trudności, liczba achievementów jakie ma recenzent po ukończeniu powinna być zbliżona do tego ile średnio ma zwyczajny gracz który taką grę ukończy.
  • Odpowiedz
@Antorus: glowna kampania to jest to co tworcy przygotowali dla ciebie jako core - jesli chcesz rzetelny byc to przechodzisz cala (bo np zakonczenie to moze byc zamula) wszystko co robisz dookola kampanii z pobocznym contentem to im wiecej zrobisz tym rzetelniejsza jest kampania i tyle

i tez przechodzic kazda gre do recenzji powinno sie na normalu, a jak grasz na nizszym albo wyzszym to powinienes zaznaczyc i no nie
  • Odpowiedz
  • 0
@tomeg123: ja się z tym nie kłócę, zapytać chciałem xD w sumie prawda że sporo gierek ma z-----e zakończenia. Najgorsze było chyba w San Andreas gdzie wrzucili grindowanie najgorszej mechaniki w tej grze czyli wojen gangów. Weź zabij 3 fale ballasów. I powtórz to jakieś 20 razy (bez kitu, naprawdę tyle).

Problem się zaczyna jak gry się nie da nawet "przejść" w klasycznym rozumieniu tego słowa. Wszelkie MMO, hack and
  • Odpowiedz
@Antorus: tak jak wspomniał @tomeg123 czy @Amebka; dla mnie przejście gry to fabułka+trochę side questów czy znajdziek. Takie 70-80% całkowitej gry bez grindowania najgorszych side questów, osiągnięć, czy innych pierdół do zbierania

Co do MMO to myślę, że sam sobie odpowiedziałeś w twoim ostatnim komentarzu. ( ͡º ͜ʖ͡º) Endgame w przypadku MMO to must have przed recenzją, ale nie wymagajmy mythiców, które
  • Odpowiedz
@Antorus Recenzję teoretycznie można napisać po dowolnym przejściu, nikt nikomu nie broni pisać nawet po godzinie gry czy obejrzeniu gameplayu na YouTube. Problemem jest tylko rzetelność takiej recki. Jeśli recenzent przejdzie grę wielokrotnie, na różnych poziomach trudności, przy użyciu różnych klas postaci (jeśli to RPG) czy podejmując inne wybory fabularne to siłą rzeczy będzie miał więcej do powiedzenia na temat zawartości. Tak samo jak recenzent przetestuje wydajność na różnych konfiguracjach sprzętowych
  • Odpowiedz
  • 0
@czlowiekzcegla: dlatego ja lubię recenzje wydawane z opóźnieniem, często nawet wieloletnim, gdzie to bardziej retrospektywa już a nie recenzja. Twórca ma na to czas, może zgłębić mechaniki gry, kulisy jej powstawania, DLC, dodatki i updejty jakie dostawała z czasem.
  • Odpowiedz
@Ch0senIndygo: w wowie mythicow pare (nawet nie po weekly) i wyczyszczenie hc ALBO NAWET normala i tyle, mozna recenzje xd dla mnie glupota jest tejk, ze pewnych gier nie da sie przejsc XD oczywiscie, ze sie da... jak zobaczysz dostepny content, nawet w symulatorach typu rimworld jest zakonczenie, albo nawet w simsach mozesz dom zbudowac, przyprogresowac i przeszedles... albo jako przyklad najlepsze jak dawali poe XDDDD TAM SA DOSLOSNIE PINNACLE
  • Odpowiedz