Wpis z mikrobloga

Ej Mirki, a to nie jest przypadkiem tak, że zarabiając tą średnią krajową NIGDY nie odczuję jakoś wyraźnie tego inwestowania na giełdzie nieważne ile bym procentowo nie zarobił, bo mam po prostu c-----y i rachityczny kapitał na start? Wszystko już dawno s---------o w kosmos, a ilość akcji jaką ja nabyłem jest po prostu śmieszna. @pysznewpierdalator Ty zawsze byłeś moją ostoją i przynajmniej wmówiłeś mi w mordę jaka jest prawda. Pomijając już tym razem kwestie mojego związku, a skupiając się na samych aspektach finansowych to pytanie do Ciebie, czy za średnią krajową, bez robienia dodatkowo na indykach, grzybach, przekrętach, albo przebranżowieniu się na IT da się cokolwiek osiągnąć?

#gielda #inwestowanie #xtb #kryptowaluty #nieruchomosci #meczennicyxtb

Jak jest chłopaki, coś z tego będzie?

• Tak 51.9% (112)
  • Nie 48.1% (104)

Oddanych głosów: 216

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MakiawelicznyAltruista: a co byś powiedział gdybyś żył na dokładnie tym samym poziomie jak teraz, ale nie musiał pracować? Posłużę się tu danymi z FIRE (średnio lubię tą "filozofię", ale przynajmniej jej fani zrobili kilka fajnych obliczeń). Jeśli będziesz oszczędzał między 40 a 50% dochodu z roczna stopą zwrotu na poziomie 10% to w 14-16 lat powinieneś osiągnąć właśnie taki stan, czyli życie za średnia krajową, ale nie musząc pracować. Nie
OlmerPL - @MakiawelicznyAltruista: a co byś powiedział gdybyś żył na dokładnie tym sa...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista Średnioroczny zwrot z giełdy w baaardzo długim terminie to jakieś 8,5% (mówimy o indeksach). 20% zwrotu rocznie mogą uzyskać średnio b. dobrzy stockpickerzy. Traderzy rzekomo są w stanie wykręcić 0,5% dziennie, ale jak wiadomo ryzyko jest ogromne.

To taki reality check względem oczekiwań.
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista: Zależy w co się zainwestuje, to podstawa, ale ja zarabiając w okolicach delikatnie powyżej średniej przez ponad 2 lata jakieś zyski mam. Z dywidend zebrałem od 2023 około 4800 zł, na 2026 przewiduję ponad 5, ale to też przez to, że przeniosłem IKE z TFI do XTB i kupiłem trochę spółek dywidendowych. Jakieś zyski ze sprzedaży akcji pojedynczych spółek też już były. Jak to wszystko nie jebnie to podejrzewam,
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista: Przeglądam spółki które miały IPO w 2020-2022, masa z nich zjechała po IPO i wojnie na Ukrainie nawet do -80%.

Jak ktoś jest grubasem z grubym portfelem to kupił i czekał, dziś wiekszość z tych spółek jest +50, +700% różne som wzrosty, ale ogólnie grubas sumarycznie sporo zarobił nic nie robiąc.

Gdzie pewnie sporo leszczyny pozamykało pozycje przy -50% czy -80% i zostali z gołą
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista: IMO czas jest ważniejszy. I po wielu latach zrobi robotę. Procent stopy zwrotu będziesz miał taki sam czy zarabiasz średnią czy 4x średnią. Wiadomo że będziesz miał odpowiednio mniej kasy od osoby która zarabiała więcej i odkładała ale ona by mogła to samo napisać i się żalić że nie ma 15x średniej. Po latach i tak wyjdziesz na swoje, będziesz zadowolony i zdecydowanie ułatwi Ci to w przyszłości życie.
  • Odpowiedz
Ej Mirki, a to nie jest przypadkiem tak, że zarabiając tą średnią krajową NIGDY nie odczuję jakoś wyraźnie tego inwestowania na giełdzie nieważne ile bym procentowo nie zarobił, bo mam po prostu c-----y i rachityczny kapitał na start?

@MakiawelicznyAltruista: Będziesz miał odpowiedni zysk procentowo do odkładanego kapitału. Przecież jak zarabiasz mniej, to też bardziej odczujesz mały zysk, niż ktoś, kto ma odłozone znacznie więcej. Zawsze lepiej coś z pieniędzmi robić,
  • Odpowiedz
Jeśli będziesz oszczędzał między 40 a 50% dochodu z roczna stopą zwrotu na poziomie 10% to w 14-16 lat powinieneś osiągnąć właśnie taki stan

@OlmerPL: chcialbym zobaczyć jak sie żyje na codzień zarabiajac srednia I odkładając 50%.

A no i jeszcze trzeba miec pewniaczka 10% r/r na 15 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pucol: Więc żyj cały czas jak troszkę lepszy robak (bo przewalasz cała jałmużnę od pracodawcy już teraz), ciągle pracując, by nie mieć kompletnie nic jak przestaniesz pracować, to już jest kompletny i całkowity sens.
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista: Przy takich zarobkach musisz mieć dobrą dyscyplinę ale średnia krajowa powinna pozwolić na inwestowanie tego tysiąca zł miesięcznie. Po 20 latach inwestowania osiągając średnie zwroty z sp500 z ostatnich 20 lat minus inflacja (około 9% YoY) miałbyś 670k na koncie. Wtedy wyjmując 10% rocznie (agresywnie ale do podtrzymania kapitału przy braku krachu) miałbyś 4.5k netto i pewnie spłaconą hipotekę - czyli w wieku +-45 lat dałbyś radę osiągnąć mocno
Bejro - @MakiawelicznyAltruista: Przy takich zarobkach musisz mieć dobrą dyscyplinę a...

źródło: Screenshot 2025-10-12 at 15.25.12

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 3
@Wypokowicz93 bzdury, kolega bazuje pewnie na etf s&p500 który średnio przez ostatnie lata dawał 10% na plus do tego magia procentu składanego i wychodzą takie wysokie kwoty, gdzieś tam po drodze pojawi sie jakiś kryzys a przy opcji 20 czy 30 lat to pewnie więcej niż jeden i wtedy już tak kolorowo nie jest, a jak przypadkiem taki kryzys trafi się w momencie kiedy wreszcie będziesz chciał spieniężyć to wszystko to
  • Odpowiedz
@Bejro: fajny wykres, taki z kapitalizacja co miesiąc ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeszcze fajniejszy w kontekście perspektywy 20 lat. 20 lat temu 600k to pan szlachcic, dzisiaj kawalerka xD no może M2 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz