Wpis z mikrobloga

Ej Mirki, a to nie jest przypadkiem tak, że zarabiając tą średnią krajową NIGDY nie odczuję jakoś wyraźnie tego inwestowania na giełdzie nieważne ile bym procentowo nie zarobił, bo mam po prostu c-----y i rachityczny kapitał na start? Wszystko już dawno s---------o w kosmos, a ilość akcji jaką ja nabyłem jest po prostu śmieszna. @pysznewpierdalator Ty zawsze byłeś moją ostoją i przynajmniej wmówiłeś mi w mordę jaka jest prawda. Pomijając już tym razem kwestie mojego związku, a skupiając się na samych aspektach finansowych to pytanie do Ciebie, czy za średnią krajową, bez robienia dodatkowo na indykach, grzybach, przekrętach, albo przebranżowieniu się na IT da się cokolwiek osiągnąć?

#gielda #inwestowanie #xtb #kryptowaluty #nieruchomosci #meczennicyxtb

Jak jest chłopaki, coś z tego będzie?

• Tak 51.9% (112)
  • Nie 48.1% (104)

Oddanych głosów: 216

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bzdury, kolega bazuje pewnie na etf s&p500 który średnio przez ostatnie lata dawał 10% na plus do tego magia procentu składanego i wychodzą takie wysokie kwoty, gdzieś tam po drodze pojawi sie jakiś kryzys a przy opcji 20 czy 30 lat to pewnie więcej niż jeden i wtedy już tak kolorowo nie jest, a jak przypadkiem taki kryzys trafi się w momencie kiedy wreszcie będziesz chciał spieniężyć to wszystko to wyjdzie, że
  • Odpowiedz
@Bejro: czyli 60k PLN PPP rocznie przy założeniu zwrotu 10% r/r i degradując poziom życia do minimalnej krajowej.

Jak zaczniesz to robić mając 18 lat i zyjac kątem u rodziców to może to jeszcze miec jakis sens
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista: giełda nie jest do zarabiania pienidzy tylko do lokowania kapitału który zarobiles gdzieś indziej

Weź se policz krwa jak zarobisz 6.5k cbln na rękę. Z 5k przej3biesz na życie na lvl minimum jak nie dostałeś mieszkania od starych to z czym Ty chcesz iść na tą giełdę? Zarobisz z 7% rr longrun od 15k rocznie wlozonych a z 7% zrobi się 6 jak zapłacisz podatek, a inflacja zezre z
  • Odpowiedz
@MakiawelicznyAltruista: na giełde wrzucasz hajs jak masz własne mieszkanie że spłacona hipoteka - przed się nie opłaca, chyba że ktos załapał się na bk2. Jak masz spłacone mieszkanie to ze średniej jesteś w stanie normalnie żyć i mieć nadwyżki finansowe bez perspektywy ich wydania. Chyba że dosięgnie cię inflacja poziomu życia która może iść w nieskończoność to wtedy nigdy nie będziesz mieć nadwyżki finansowej bez perspektywy jej wydania bo zawsze
  • Odpowiedz