Wpis z mikrobloga

W ostatniej, stabilnej wersji afterburnera zwiększono możliwość kręcenia vRAMu dla serii 5000 aż do 17000mhz, bez żadnych bypassów w postaci podmiany config files. Free performance, tak o( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Zabrałem się wczoraj za testowanie i po kilku szybkich benchmarkach, które wstępnie miały wykazać niestabilności/artefakty przesunąłem suwak maksymalnie w prawo(+3000) i puściłem OCCT pod pamięć GPU na godzinkę i zero błędów, elegancko. Pograłem chwilkę w Warzone i gierka śmiga bez crashy, git.
Problem pojawił się przy kolejnym bootowaniu(kilka godzin później), a mianowicie 2-3 sekundy po zalogowaniu system zawieszał się na amen. Freeze następował na tyle szybko, że nie byłem w stanie ubić afterburnera, który startował z uruchomieniem, a winda 11 jest upośledzona i nie umożliwia uruchomienia trybu awaryjnego, gdy skonfigurowany jest windows hello xD
Także przepiąłem na szybko DP pod integrę, odpaliłem PC kolejny raz, przewróciłem domyślne ustawienia, po czym
DP wrócił do GPU i uff... wszystko dziala. Postanowiłem ponownie zaaplikować poprzednie wartości UV/OC - tym razem pod maksymalnym obciążeniem, bo miałem z tyłu głowy, że gdy ustawiamy krzywą w tym ruskim sofcie na "zimnym" GPU, to później dzieją się dziwne rzeczy z zegarami(w moim przypadku podbiło z 850mV/2735mhz na 850mV/2980mhz xD). Aktualnie wszystko śmiga, a cały zabieg pozwolił zredukować pobór prądu o jakieś 90W pod maksymalnym obciążeniem, ale to oczywiście zasługa samego UV, natomiast podkręceniem pamięci udało się przywrócić, a nawet nieco poprawić wydajność fabryczną.
#pcmasterrace #overclocking
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ralphs: Ja tam nawet nie kombinuję z podkręcaniem VRAMu na 3090 bo nie mam jak przetestować tych 24GB, a z moich testów wynika że pomimo UV i tak wydajność jest taka sama, jeżeli nie lepsza bo zegar nie lata w górę i w dół tylko trzyma się sztywno danej wartości.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@supra107 no jeśli zatrzymałeś krzywą na poziomie taktowań fabrycznych, obniżając jedynie napięcia, to logiczne, że wydajność będzie taka sama. Ja zszedłem trochę poniżej, żeby maksymalnie zbić temperatury i mam teraz 44 stopnie podczas grania( ͡° ʖ̯ ͡°)
A w syntetykach najwięcej zobaczyłem 53

Ps. Co to znaczy, że nie masz jak przetestować?( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ralphs: Znajdź mi jakiś benchmark albo inny soft który obciąży wszystkie moduły tak żeby mieć pewność że OC jest stabilne. 8 czy 12GB to pół biedy, ale nawet Superposition nie jest w stanie wysycić tych 24GB.
  • Odpowiedz